Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås har landets tredje bästa sjukhus

Västerås lasarett klassas som tredje bästa akutsjukhus i landet 2010. Bäst är Linköping, följt av sjukhuset i Värnamo.

Bland de 48 akutsjukhusen hamnar alltså Västerås bland de tre bästa i Sverige, tack vare att lasarettet fått 12 bra betyg av 43 möjliga vårdindikatorer.

Totalt får Västerås 704 av 1 000 möjliga poäng. Bäst i klassen, Linköping, fick 728 poäng, som fick 14 bra betyg.

Så västmanlänningarna kan sägas tas väl om hand på sitt akutsjukhus jämfört med andra sjukhus i Sverige.

– Det är ju roligt att vi hamnade högt upp på listan, säger landstingsrådet Denise Norström. Men jag vill inte dra för stora växlar på den, särskilt eftersom jag inte läst just den.

Men hjärtsjukvården och särskilt vården av patienter med ändtarmscancer ger hon mycket beröm.

Oppositionsrådet Thomas Högström gratulerar Denise Norström till att ha fått ta över ett så fint sjukhus:

– Rankingen visar att det går åt rätt håll och det finns anledning att glädjas och klappa verksamheterna på axeln.

Rankingen grundas på ett urval av de vårduppgifter som alla landsting mäter och registrerar varje år. Därför konstaterar landstingsrådet:

– Vi kanske hade tur i år. Det som jämfördes i år var till vår fördel. Men nästa år kan det slå annorlunda när andra faktorer tas med i rankingen.

Men båda är överens om att det finns en hel del kvar att göra.

Västerås fick bästa betyget, ”Bra”, för till exempel delar av hjärt- och njursjukvården, medan delar av infektions- och intensivvården fick betyget ”Si–så-där” – bra, men inte helt bra vård.

Apropå hjärtsjukvård. De länsbor som vårdas på lasarettet i Köping får väl så god vård som de i Västerås, enligt den här jämförelsen. Om man får stroke är det till och med en fördel att vårdas i Köping. Där får relativt fler patienter vård på strokeavdelning och fler blir också mer återställda efteråt.

Det sämsta betyget, ”Mindre bra”, fick sjukhuset i Västerås för hur man handskades med livmoderframfall och totala höftprotesoperationer samt att det dröjde för lång tid innan förträngda halspulsådrar behandlades.

Att väntetiderna till sjukhusvård är långa är väl känt. Västmanland lyckades ju inte få del av kömiljarden i höstas.

Mycket riktigt får Lasarettet underbetyg på väntetiderna för besök på allmänmedicin och -kirurgi, gastroskopi och gallstensoperationer. Bara väntetiderna till gråstarrsoperation får bra betyg.

Västerås lasarett är det enda regionsjukhus som placerat sig bland de tio bästa på rankinglistan och inget av de större universitetssjukhusen fick någon framstående placering.