Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen kommer inte att bita av dig lårbenet

Annons

REPLIK. ”Du kan ju ta den där om Rödluvan och vargen också”, brukar man säga när folk berättar osannolika historier. Just det uttrycket kommer jag att tänka på när jag läser insändare, 11/2. Signaturen Maria skriver att ”en erfaren jägare” sett en varg bland villorna i Brattberget. Så påpassligt att ”erfaren jägare” är den som snabbt bestämmer att det är just vargen som skulle smyga runt i Arbogas villakvarter! Maria själv har bara sett några spår i snön men bygger genast upp rena rövarhistorierna som hon väljer att försöka skrämma upp allmänheten med.

Maria beskriver hur vargen ska äta upp ”älskade katter”, ja till och med ”barn som sover middag i vagnar ute nära fönstren”(!) Vad är det för dumheter! Får du se en livs levande varg skymta någonstans över huvud taget – bli då innerligt glad! Hoppas sen att du har kameran till hands för det ögonblicket lär du knappast få uppleva igen!

”Älskade katter” och små, sovande barn skulle behöva vara rädda för väldigt mycket i naturen om man tänker som Maria. Fåglar kan ju hacka ut ögonen och vad rävar och lodjur skulle kunna hitta på, vågar man inte ens tänka! Vildsvin och grävling sedan! Bäst att skjuta rent i skogarna? Maria pratar på om människoförakt mot folk som vill bosätta sig på landsbygden och jag vet inte allt! Sluta upp med det! Kontakta Grimsö Viltforskningsstation om du oroar dig över spår i snön. De kommer ut och kontrollerar vad det är för djur som gått där – förmodligen mer objektivt och sakligt än ”erfaren jägare”. Bli glad om du ens ser skuggan av vargen sedan och jag lovar – den kommer säkert inte att bita av dig lårbenet! På samma insändarsida ondgör sig två moderater inte oväntat över S och MP som beslutat att inrätta en permanent vargkommitté – en för övrigt strålande idé. Åsa Coenraads från Västerås, som för övrigt är aktiv jägare, ser det som en fara att hon och andra jagande politiker lokalt inte får bestämma hur många vargar som ska slaktas varje år. Coenraads tycker det är ett bekymmer att ”myndighetsanställda” i stället får beslutsrätten. Och jag som trodde att det var därför vi hade Naturvårdsverket, en statlig myndighet där förhoppningsvis objektiva och sakkunniga är anställda att avgöra naturvårdsfrågor!

Moderaten Ulf Berg, som också tecknat under insändaren, är naturligtvis också jägare – men båda skriver under som riksdagsledamöter. Det är lite löjeväckande och dessutom oetiskt och hänsynslöst att försöka skrämma upp människor med de knappt 400 vargar som finns utspridda över vårt avlånga land.

Bor man ute på landet får man finna sig i att man delar bosättning med djur i naturen! Bor man i stan får man passa sig för andra faror som till exempel bilar i trafiken.

Om min katt blir påkörd av en bil skriker jag inte på bilförbud på min gata! Jag ser efter mina djur och försöker skydda dem. Samma sak ska naturligtvis gälla för folk boendes på landet. Promenerar man i en skog med jycken – håll den i koppel! Släpper du den lös är det ditt ansvar om den blir dödad – inte vargens eller någon annan av skogens invånare! ägg av med fabulerande skrämselpropaganda och sluta att tala i egen sak, läs: jägarnas, Coenraads och Berg!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons