Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccin som stoppar borrelia

Nu finns ett vaccin som ska skydda hundar mot borrelia. Veterinären Lage Bellström är positivt inställd.
– Jag trodde inte mina ögon först när jag läste om det.

Vaccinet Trilyme finns nu ute på marknaden och är godkänt av Läkemedelsverket. Det är det första vaccinet mot fästingburna borreliabakterier.

– Det känns jättebra. Vi har ju väntat på det här länge. Det fina i kråksången är att vi nu fått ett vaccin som fungerar och testerna ser lovande ut, säger Lage Bellström, veterinär på Djurkliniken i Arboga.

Däremot hade han önskat att det kom tidigare.

– Kring midsommar hade vi två misstänkta fästingburna sjukdomar om dagen. Det mesta jag har varit med om hittills, säger han.

Sjukdomarna kan dock upptäckas under alla månader på året. Till och med på julaftonen, menar han.

Fästingsäsongen, vad gäller hundar, är som värst från maj, toppar i juni för att sedan lugna ner sig i mitten av sommaren.

På sensommaren och hösten börjar det om igen.

Inne på Djurkliniken är åttaåriga hunden Nelly välbekant med personalen.

Hon springer fram och hälsar. Kliver snällt upp på britsen. Den vita struten runt halsen slipper hon för tillfället. Annars är det ”strut som gäller i alla lägen”, så att hon inte slickar såret på magen, berättar matte Kerstin Runesson.

Det var i mars problemen började med en tass som krånglade. Sedan följde andra symptom – magproblem, kräkningar och håglöshet.

Nelly fick medicin för magen, som inte hjälpte. Veterinären Lage Bellström misstänkte att det kunde röra sig om borrelia.

Antibiotika gavs, parallellt med antiinflammatorisk medicin. Inom några dagar var Nelly bra, men provsvaren visade på att det inte var fästingrelaterat.

– Det är det som kan vara så lurigt. Ibland visar svaren på att det inte är borrelia, men ändå hjälper kuren.

Symptomen för sjukdomen varierar från hund till hund, menar han.

Ena dagen kan hunden halta på ena benet, för att nästa dag halta på ett annat.

Lätt feber, diarée, kräkningar, trötthet och håglöshet är några av de symptom som kan vara relaterade till fästingsjukdomar. Men inte alltid.

Skulle borreliabakterien få fäste och förbli obehandlad kan följdsjukdomar utvecklas.

– Hunden kan gå med olika symptom i flera år och de blir aldrig bra. En del kan till och med dö. Även om bakterien inte ligger kvar kan vitala organ ha skadats, säger Lage Bellström.

För människor finns inget vaccin som skyddar mot borrelia i nuläget, däremot mot TBE.

Tvärtom gäller för hundar. Där finns inget vaccin mot TBE, men mot borrelia.

Skydd mot fästingar

Vaccinet Trilyme godkändes av Läkemedelsverket den 14 mars 2013.

Vaccinationen används på hundar och ska att skydda mot borrelia. Två grundvaccinationer ges, med tre veckors ­mellanrum, som upprepas varje år.

Mot TBE finns ännu inget vaccin för hundar. Däremot kan Profylax eller halsband, innehållande ett gift som fästingar ogillar, ge ett visst skydd mot fästingangrepp.