Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utnyttjade 14-åring sexuellt

”Jag visste inte att hon bara var 14 år”. Det försvaret trodde inte tingsrätten på, utan en 20-årig kungsörare fälls för sexuellt utnyttjande av barn, och även för att ha misshandlat flickan.

Annons

Det var en ganska lång rad brott som den nu 20-årige Kungsöraren stod åtalad för i tingsrätten nyligen. De flesta av brotten hade begåtts under våren och sommaren 2013.

Den allvarligaste punkten handlade om sexuellt utnyttjande av barn, en flicka som då var 14 år. Kungsöraren och flickan hade haft ett förhållande, och enligt flickan haft sexuellt umgänge vid ett flertal tillfällen.

20-åringen erkände att han haft sex med flickan endast en gång, och påstod att han inte visste att hon bara var 14 år. Enligt mannen hade flickan sagt att hon var 15, och att det varit hon som velat att de skulle ha sex.

Flickan sade dock att mannen redan tidigt i deras relation visste hur gammal hon var. Enligt henne hade båda två velat inleda en sexuell relation, och ingen var mer pådrivande än den andre.

Tingsrätten konstaterar att mannen lämnat olika uppgifter kring vad han egentligen visste om flickans ålder, och i ett polisförhör sagt att han kände till att hon bara var 14 år.

Han döms därför för sexuellt utnyttjande av barn. Det är en brottsrubricering som används när någon begått en sexuell handling mot ett barn under 15 år, men där det bedöms som mindre allvarligt än våldtäkt. Det kan till exempel handla om att åldersskillnaden är liten och det hela skett frivilligt.

Den 20-årige kungsöraren döms också för att ha misshandlat flickan vid flera tillfällen.

Bland annat ska han knuffat henne med huvudet före in i en vägg. Vid ett annat tillfälle drog han henne i armen så att hon föll utför en trappa och skadade foten. Han ska också ha slagit henne på armen.

20-åringen själv har erkänt en del av omständigheterna kring misshandelsfallen, men nekat till att ha velat skada flickan.

Sedan deras förhållande tagit slut skickade 20-åringen en mängd hotfulla och kränkande SMS till flickan. Bland annat hotade han att skjuta henne och att skada henne allvarligt. I SMS-n finns också hot riktade mot flickans anhöriga. För detta, som han erkänt, fälls mannen för olaga hot.

Dessutom döms mannen för två fall av skadegörelse, på en bil och en fönsterruta. Och slutligen även för olovlig körning, drograttfylleri och narkotikabrott. Det sistnämnda handlade om när han utan körkort körde motorcykel narkotikapåverkad.

Straffet för dessa brott skulle normalt bli fängelse. Med hänsyn till mannens låga ålder när brotten begicks nöjer sig tingsrätten dock med skyddstillsyn i det här fallet.