Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmana köttnormen

Normer är regler som vi följer, ofta utan att fundera över det. Det är saker vi bara gör. Som att vi hälsar genom att ta i hand. Många normer underlättar vardagen. Men vissa normer har allvarliga konsekvenser. En sådan norm är köttnormen.

Förutom att vara en stor klimatbov är kött- och foderproduktion den största källan till vattenföroreningar världen över. Intensiv foderodling är en av de största bidragande orsakerna till att Östersjön idag är världens mest övergödda hav. Haven fiskas ut, främst för foder, och allt fler populationer av fiskar och andra havslevande djur försvinner. Köttnormen gör därför väldigt stor skada, både i Sverige och globalt.

Vi ser redan att köttnormen i Sverige är på väg att lösas upp. Flera politiska ungdomsförbund, ideella organisationer, företag, sjukhusavdelningar, myndigheter och skolor har vegetariskt som standard i matsalar och på konferenser och möten.

Den 1:a oktober är det vegetariska världsdagen. Ta tillfället i akt att utmana samhällets rådande köttnorm och gör oktober till en vegomånad, köttfria oktober. Det kommer att ge stora positiva effekter för miljön!

Per-Anders Jande, Vegonorm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel