Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Uppsägningarna i posten" säger brandmännens fackombud

Ingen samlad aktion som på flera andra orter – men majoriteten av deltidsbrandmännen gör verklighet av hoten och lämnar kåren.

Deltidsbrandmännen i Kungsör och Arboga kan, bland annat på grund av sin tjänstgöring och inställelsetid, inte gå i samlad tropp till räddningschefen för att lämna in sina uppsägningar.

– Nej, och det här handlar inte om en gemensam uppsägning heller. Det här handlar om individer som var och en för sig känner att de inte kan tänka sig att jobba vidare med det vi gör med sänkt ersättning, säger Fredrik Ström, som är lokalt ombud för brandmännens fackförbund, BRF.

Fredrik Ström berättar att deltidsbrandmännen i Kungsör och Arboga under både måndagen och tisdagen postat sina uppsägningshandlingar och att hans uppskattning är att det totalt kan komma att handla om ett 30-tal uppsägningar allt som allt.

– Var och en får ju känna efter. Det finns de som inte känner att de kan eller vågar säga upp sig av olika anledningar, men de flesta har sagt att de kommer att fullfölja det här.

Som ombud för BRF känner han besvikelse för att arbetsgivaren, Västra Mälardalens räddningstjänst, valt att anmäla brandmännens varsel om uppsägning som en otillåten stridsåtgärd. Och arbetsgivarens ståndpunkt att avtalet inte alls är en försämring ger han inte mycket för.

– Tio tusen brandmän kan inte ha räknat fel. Avtalet RIB17 är en försämring som de flesta känner att det inte går att jobba under.

Läs också: Två uppsägningar i går och fler lär komma.