Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittad varg fick i sig något ”olämpligt”

Två månader efter att en död varg och en död räv påträffats nära varandra i skogarna norr om Odensvi fick åklagaren i går obduktionsresultatet. ”De har fått i sig något som var olämpligt”.

Annons

Vad det ”olämpliga” består av har inte klarlagts och åklagaren Christer Jarlås som leder förundersökningen från sin arbetsplats i Östersund vill inte spekulera.

Misstanken om grovt jaktbrott som uppkom efter fyndet i Odensviskogen i mitten av juli är inte avskrivet.

– Det behöver ändå inte vara ett brott, förklarar han och menar att det finns mycket som hamnar i naturen som inte hör hemma där.

Den döda vargen och räven har förbryllat, allt sedan fyndet rapporterades till länsstyrelsens rovdjursenhet den 19 juli, och vars omständigheter gjorde att ärendet slussades vidare till polisen för utredning dagen efteråt.

Utredaren Maria Lorichs vid polisen i Västerås hänvisar till förundersökningssekretessen och vill inte ge ut några detaljer kring fyndet.

Inte mer än att vargen och räven sändes till Statens veterinäranstalt i Uppsala för undersökning.

Två obduktionsrapporter återsändes veckorna efteråt, men det var först på torsdagen som protokollet kom till åklagaren Christer Jarlås vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.

– Dödsorsaken är inte klarlagd, men spåren i deras magar visar att såväl vargen som räven fått i sig något som dödat dem.

Det är enligt åklagaren inte helt ovanligt, och det finns även fall där varg förgiftats efter att ha lockats äta preparerad föda.

– Mig veterligen har ingen hittills dömts för ett sådant brott som faller under rubriceringen grovt jaktbrott och har ett minimistraff om sex månaders fängelse, säger Jarlås.

Han ska nu granska protokollen från obduktionerna innan han tar slutgiltig ställning till om det är någon vits att driva ärendet vidare.

– Som sagt, det behöver inte med någon automatik handla om ett brott.

Annons