Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik medalj skapad för Lars Gustafsson-stipendiet – Auguststatyettens upphovsman Mikael Fare och Skultuna Messingsbruk i kreativt samarbete

Årets Lars Gustafsson-stipendiat kommer inte bara tilldelas 50 000 kronor utan också en ny helt unik medalj.
Mikael Fare, konstnären bakom Augustprisets statyett, har nu formgivit en särskild medalj för VLT:s Lars Gustafsson-stipendium. Den tillverkas av Skultuna Messingsbruk som ett bidrag till stipendiet.
– Det är som att vi tillsammans tagit fram en helt ny och unik produkt. Om ”Vi ger oss inte. Vi försöker igen” sammanfattar Lars Gustafssons författarskap så är den här medaljen gjord i hans anda. Det har varit otroligt roligt att få göra det här, säger Anders Johansson, platschef på Skultuna Messingsbruk.

I januari invigdes nya Västerås Konsthall med att stockholmskonstnären Mikael Fare ställde ut. Bland den konst han visade fanns flera träreliefer ur en porträttserie han hade gjort över sina favoritförfattare. Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås och initiativtagare till Stipendium till Lars Gustafssons minne, såg att just Lars Gustafsson fanns porträtterad och fick snilleblixten att fråga Mikael Fare om han inte kunde skapa något till stipendiet.

– Jag gjorde en serie med 30 porträtt på författare som jag själv gärna läser, bara en av dem är Nobelpristagare och det är Tomas Tranströmer. Jag ställde först ut dem på förläggaren Jonas Ellerströms galleri Örhänget på Mosebacke i Stockholm. Där visar han konst som har någon sorts litterär koppling och Lars Gustafsson, som ju själv målade, ställdes ut där efter hans död, säger Mikael Fare.

Han var inte främmande för Lars Luttrops idé. Mikael Fare har formgivit flera medaljer och plaketter tidigare. Det är han som är mannen bakom Auguststatyetten som årligen tilldelas vinnaren av prestigefyllda Augustpriset.

Tillsammans med Lars Luttropp började han värka fram idén om en särskild medalj baserad på hans porträtt på den store Västeråsförfattaren. Snart kom de fram till att de skulle göra en hexagon, en sexkantig medalj i mässing.

– Vi ville göra något som stack ut och inte var en vanlig rund medalj och kom på att binas vaxkakor är hexagoner. Bin spelar förstås en stor roll i Lars Gustafssons kända roman ”En biodlares död”, men också i flera av hans andra böcker, säger Mikael Fare.

Lars Luttropp kontaktade Skultuna Messingsbruk och frågade ifall det anrika företaget inte ville bidra till stipendiet genom att tillverka en serie mässingsmedaljer i sexkantig form. Skultuna Messingsbruk nappade på idén. Utöver själva mässingsplåten har Lars Gustafssons namn och olika citat från hans verk ingraverats med diamantgravyr på medaljens kanter. I mitten finns Mikael Fares porträtt på Lars Gustafsson tryckt i färg på en utskuren mässingsplatta som fästs på hexagonen. 

– När Lars Luttropp kontaktade oss om den här idén blev vi väldigt positiva, det var ett projekt som passade oss och något vi visste att vi kunde genomföra. Samtidigt har både vi och konstnären Mikael Fare fått arbeta utanför våra vanliga ramar och det är som att vi tillsammans tagit fram en helt ny och unik produkt. Om ”Vi ger oss inte. Vi försöker igen” sammanfattar Lars Gustafssons författarskap så är den här medaljen gjord i hans anda. För vår del är det framförallt diamantgravören som har gjort ett otroligt svårt arbete med att så fint gravera in texter i mässingen, säger Anders Johansson, platschef på Skultuna Messingsbruk.

Genom medaljen blir nu Skultuna Messingsbruk en ständig samarbetspartner med Lars Gustafsson-stipendiet.

– Vi har åtagit oss att för varje år se till att det finns en medalj att dela ut tillsammans med stipendiet. Vi ordnar så att stipendiaten ska få en ny medalj när mässingen är ny och som blankast och finast, säger Anders Johansson. 

Medaljen överlämnas i en särskild boklåda som Mikael Fare har skapat.

– Jag ville att den skulle lämnas över i något mer exklusivt en vanlig fyrkantig låda. Jag kom att tänka på gamla cigarrlådor och skapade en boklåda i ek. Västmanland är ju ett eklandskap och kring Västerås finns flera gamla fina ekar att se, så jag tyckte att det var ett bra material att använda, säger Mikael Fare.

– Ryggen är gjord av läder i stället för av metallslag som brukar användas till lådor av det här slaget. Jag har använt blad från gamla böcker för att ge den ett bokliknande uttryck. Dessutom har jag fäst ihop den med just hexagonformade mässingsbultar vilket ger den ytterligare en förhöjning, fortsätter han.

I morgon den 17 maj, på Lars Gustafssons födelsedag, tilldelas årets stipendiat Ellen Nordmark 50 000 kronor och den nya medaljen.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2020 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.