Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungcenter stärker unga

Det gick trögt i studierna för 21-årige Alamir Alhindawi, men efter att ha slussats till nystartade Ungcenter öppnar sig nya möjligheter för honom. Det gäller även för ytterligare 400 unga Köpingsbor som varken studerar eller har ett arbete.

Annons

Alamir studerade vid folkhögskolan i Folkets hus, men under sitt andra läsår i vintras upplevde han att tempot i flera av ämnena var för högt för att han skulle kunna hänga med i undervisningen.

Ett avhopp kunde ha fört honom in i en negativ spiral, men i stället blev han ett exempel på hur Ungcenter kan ge honom en ny chans, och kanske allra mest – ny motivation.

Så här kom det att fungera: Vid folkhögskolan uppmärksammades Alamirs problem och en kontakt togs med Ungcenter där resurser och möjliga insatser samlats under ett och samma tak.

Här finns Jobbcenter en trappa upp och så ett helt våningsplan med arbetsförmedlare, studiekonsultent, praktiksamordnare, yrkesvägledare med flera. Där i huset finns även försäkringskassan, skattemyndigheten och försörjningsstödet om det skulle bli aktuellt.

Resurser på ett och samma ställe underlättar och förenklar för unga Köpingsbor utan sysselsättning att komma vidare i livet, att inte fastna i frustrerande återvändsgränder.

Alamirs behov och kunskaper fick en individuell kartläggning och leder fram till ett så kallat ungdomskontrakt.

– I höst börjar jag plugga på Kompetenscenter och kan varva studier med praktik, säger Alamir.

Han kan koncentrera sig på ämnen som var jobbiga, och hoppas dra nytta av praktikplatser som kommunala förvaltningar brukar kunna ordna.

I framtiden hoppas Alamir, som kom från Irak till Köping för snart tio år sedan, få arbete som mekaniker.

När det gäller ungdomsarbetslösheten (18-24 år) råder för tillfället en positiv trend i Köpings kommun.

En jämförelse mellan februari 2015 och i år visar på en minskning med nio procent, från 262 personer till 238. Därtill finns några hundra som finns i någon form av kommunal aktivitet och 40-50 unga som kommunen inte har riktig koll på var de finns och gör. Alla ska kontaktas och erbjudas komma till Ungcenter där det är drop-in-öppet varje onsdag mellan klockan 09 och 16.