Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskan odlar sött som bisyssla

 
Folk
Visa alla artiklar

Efter en tvåårig utbildning startade Carina företag inom biodling. Och lärde sig att biodlarens vardag är till stor del beroende av sådant som människan inte rår på.

Annons

 2009 började Carina på en tvåårig yrkesutbildning, en så kallad KY-utbildning.

– Jag ville ha ett komplement till det andra, till djuren här hemma och jobbet som undersköterska. Jag hade funderat ett tag. När jag sedan fick höra att utbildning senare skulle komma att flyttas från Garpenberg, hoppade jag på den.

Hon tog gesällbrevet som biodlare, gjorde ett skriftligt prov och skapade ett kompendium där hon beskrev sin kommande verksamhet, både praktiskt och ekonomiskt. Kompendiet bedömdes och godkändes av yrkesfolk.

Som biodlare följer hon Jordbruksverkets regler.

– Man får till exempel inte flytta bin hur som helst.

Carina har sina bikupor i närområdet, de sydligaste i Bysala.

– På sommaren är det mycket jobb, på vintern lite mindre eftersom jag valt att sälja honungen vidare till uppköpare. På det sättet slipper jag processen med att färdigställa honungen.

Vintertid spikar hon ihop träramar och trådar dem, för att på våren sätta ut i kuporna. Då ger hon också bina en drivning av sockervatten för att komma i gång med produktionen. Carina har valt bin av sorten Buckfast, som har bra temperament och ger goda honungsskördar.

Hon berättar om hur grannen ringde förra sommaren och berättade att en klase med bin satt sig utanför bigården.

– Då blir det nattarbete. Bin flyger inte om natten, så det var bara att åka och ta hem dem när kvällen kom, säger Carina.

Och hur hon plockar upp drottninglarver med nål ur kuporna och planterar in bland odlingssamhällen, för att skapa nya.

– Det kallas för att man ”larvar om”. Jag sätter ut drottninglarven till bin som har egenskaper som jag vill förstärka och hoppas på att bina accepterar drottninglarven, säger Carina.

Det är en bransch fylld av fackuttryck, kunskaper och uppfinningsrikedom hos odlarna.

– Man kan göra på olika sätt beroende på vilken metod man tror på.

Carina har råkat ut för bakslag.

– I fjol var ett dåligt år för biodlare i hela landet. I höstas hade jag hundra bisamhällen. 25 procent av dem gick åt under vintern, förmodligen en följd av förra årets sommar, och sedan den långa vintern och våren.

Carina trivs som biodlare.

– Att dra på sig skyddsdräkten och åka ut till bikuporna är en lisa för själen. Fåglarna sitter i buskarna och sjunger, det är bara jag och bina, och man är garanterad att ingen annan dyker upp, säger hon med ett stort skratt.

Carina OLsén Henningsson

Ålder: 54 år.

Gör: Jobbar natt på Hemgården som undersköterska.

Bor: På landet i Skinnskattebergs kommun.

Familj: Maken Åke, en vuxen son och en dotter, två barnbarn, två bonusbarnbarn, hästar, hundar och katter.

Intressen: Läser mycket, helst deckare, släktforskar och åker motorcykel.

Om honungen: Använder honungen till bakning, att glacera med vid grillning, tar en sked honung vid förkylning. Honung på småsår gör att det läker fortare.