Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivs med livet på historisk mark

 
Folk
Visa alla artiklar

Årets sista lamm för säsongen föddes bara 30 minuter innan Bbl/At:s besök hos Agneta Pettersson på Norra Kungsladugården. Den lilla nyfödda tackan vinglar som Bambi sin första timme i livet.

Annons

Agneta Pettersson tycker att det är skönt att den sista tackan för året har fött sitt lamm. Nu kan både får och lamm springa på grönbete. Det är så kallade Gotlandsfår de har på gården och de föder i regel bara sina lamm på våren, i alla fall på deras gård.

Agneta har bott i Kungsör sedan hon var 10 år. Hon har bott på Norra Kungsladugården sedan 1977 då hon 17 år ung träffade och flyttade ihop med Micke, sonen i huset. Paret fick två flickor i slutet av 70- och början av 80-talet. Idag är hon även mormor.

Agneta är inte bondtjej från början utan har fått intresset för yrket och livet på lantbruk samtidigt som hon levt det. När hon var yngre jobbade Agneta Pettersson som undersköterska vid sidan av arbetet på gården. När barnen växt upp och blivit lite större kände Agneta att hon ville skaffa en högskoleutbildning och lära sig lantbruket teoretiskt också.

– Så jag bestämde mig för att utbildade mig till lantmästare på Alnarp i Skåne efter att jag hade fyllt 40. Jag pluggade där i två år.

Läs mer i Bbl/At den 9 maj.