Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tragedin inte bara en slump

 
Dokument Vikbo
Visa alla artiklar

Grannarna kom tidigt till Vikbo gård i Sundänge utanför Köping. De kom för att hjälpa familjen Andersson att tröska det sista av skörden. Som arbetslag hjälpte de alltid varandra, och nu var det Anderssons tur att få besök.

Annons

När grannarna Agne Pettersson, Verner Söderkvist och Gustaf Jonsson efter ett första arbetspass torkat svetten ur sina pannor bjöds de in för dagens första fikapaus i det ombonade gårdshuset. Erik Andersson hade även sina föräldrar vid köksbordet samt sexåriga dottern Lena. Alla utom en kom nu att dricka livets sista koppar kaffe och ett glas saft.

Tisdag den 26 oktober är det exakt 50 år sedan den osannolika flygkatastrofen inträffade. Den värsta någonsin i Sverige där ett havererat flygplan krävt civila dödsoffer på marken. Sju dog.

Den åttonde, Anna Andersson, överlevde då hon minuterna tidigare tackat nej till påtår och istället vandrat till tvättstugan 50 meter bort.

Det herrelösa Lansenplanet glidflög i drygt 15 kilometer innan det under den sista kilometern först kapade trädtopparna söder om Västlandasjön, studsade på ett stenröse i kanten av en åker, ändrade riktning, skalade av och antände taket till en ladugård innan det med kraft rände rakt in i boningshuset.

Tragedin har under alla år förknippats med en osannolik slump, att det herrelösa Lansensplanet skulle braka rakt in i köket på Vikbo.

Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings reporter Ulf Eneroth kan efter en omfattande granskning avslöja nya fakta som visar att tragedin inte behövt inträffa.

Flygvapnet tillät A32 Lansen att flyga, trots vetskapen om att planet långt före katastrofen utanför Köping var behäftat med felaktig utrustning. Så när fältflygare Magnusson gav sig iväg på den ödesdigra flygningen i slutet av oktober 1960 fanns redan beslut om att åtgärda bristerna, utan att det genomförts. Reservdelarna låg kvar, nedpackade på flygflottiljen F6 i Karlsborg.

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning inleder i dag ”Dokument Vikbo” – en serie artiklar som berättar sanningen bakom katastrofen…