Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tragedin fortfarandetrauma för anhöriga

Artikel 8 av 10
Dokument Vikbo
Visa alla artiklar

I femtio år har de anhöriga till katastrofen i Vikbo levt med ett smärtsamt trauma. Rune Andersson säger sig aldrig ha kunnat bearbeta sorgen, då bitterheten och ilskan över hur efterlevande behandlats har varit större. Han stod vid sitt löften till den ende som överlevde, mor Anna. Han byggde henne ett nytt hus vid stranden, inte långt från det hus som krossades av ett störtande Lansenplan.

Annons

”Jag bad aldrig om tillstånd från myndigheterna att bygga huset. Det har jag inte gjort med övriga hus heller. Allt är svartbyggen, det är min lilla hämnd på svenska staten som ju rev vår gård.”

Inger, som miste hela sin familj, har inte orkat diskutera händelsen offentligt  –  inte förrän nu i samband med Bärgslagbladet/Arbogas avslöjande artikelserie kring händelsen.

- Jag har inte velat bli förknippad som ”Vikbo-Inger””, säger hon.

I det avslutande avsnittet av tidningens artikelserie möter vi även Ann-Sofie Peterson, om miste sin far Gustaf, samt Ulla Pettersson, som förlorade sin bror Agne. De berättar vad de minns från den fruktansvärda dagen.

Läs mer i fredagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.