Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tornet öppnas för hemlösa

Hemlösa människor med missbruksbakgrund kommer att erbjudas boende i lägenheterna vid fastigheten Tornet. Boendet kan öppna redan i oktober.

Annons

Socialnämndens arbetsutskott har tidigare beslutat att ett motivationsboende ska öppnas. Nu föreslås verksamheten förläggas till fastigheten Tornet, gamla Jehovas. Ett motivationsboende innebär att människor som är hemlösa och har ett missbruk eller drogberoende ska erbjudas bostad, motkravet är att de ska vara nyktra och drogfria. I socialnämndens dokument från juni månad i år framgår det att det råder ett mörkertal men att det uppskattningsvis finns ett tjugotal personer i Arboga som saknar boende och som är kända av socialtjänsten.

Läs även: HVB-boende öppnas vid Tornet

Detta är en markant höjning sedan 2015 men nivån förväntas fortsätta ligga högt även under de kommande åren.

– Jag hoppas vi kan komma i gång så fort som möjligt. Huvudanledningen är att vi har ett stort antal personer som är hemlösa i Arboga. Ibland får de åka på behandling men sedan kommer de tillbaka till hemlöshet, då återfaller de lätt till gammalt beteende, säger Dan Avdic Karlsson (V), ordförande i socialnämnden.

Totalt finns det 77 lägenheter vid fastigheten och åtta utav dessa kommer att avsättas för motivationsboendet. Sedan tidigare finns det ett stödboende för yngre personer som fått sin asylansökan beviljas. I september öppnas även ett HVB-hem. Att flera olika boendeformer nu finns på Tornet är inget som Dan ser som ett problem.

– De är separerade så de bor inte ihop eller på samma plats. De människor som bor på motivationsboendet är ju dessutom nyktra och drogfria. Då är de ju som vilka andra människor som helst. Skulle det bli återfall får man kika på andra former av boende, säger Dan.

Läs även: Bygget kan börja inom ett år

Dan menar att motivationsboendet är lösningen på ett problem som har vuxit sig större med åren.

– Vi har haft problem i samarbetet med hyresvärdar, förr fanns det gott om bostäder och det gick alltid att hitta ett boende. Hemlöshet kunde handla om veckor, nu är det jättelånga perioder , säger Dan.

Tanken med boendet är att bryta en ond spiral och ge människorna möjlighet att hamna på rätt köl igen.

– Syftet är att man ska komma ut i eget boende så fort som möjlighet och helst försörja sig själv. Har de bott på motivationsboende ett tag kan det vara lättare att de får tillgång till en lägenheten, säger Dan.

Personalkostnaden för det nya boendet, bestående utav två personer, kommeratt uppgå till 365 000 kronor per år. Socialförvaltningen tror att boendet leder till att kommunen får lägre kostnader då externa institutionsplaceringar är dyra.

Läs även:  Företag intresserade av Tornet

Annons