Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejträff 26:e året på raken

 
Folk
Visa alla artiklar

De var av samma årgång, gick i samma klass och några bodde på samma område. Efter att ha kommit ifrån varandra, började de träffas igen.

Annons

Årets träff sker hemma hos Barbro Johansson i Köping. De turas om hemma hos varandra en gång om året, bjuder på en trerättersmiddag och pratar livet, minnen och delar sorger och glädjeämnen.

Tjejerna är födda 1951. Några av dem växte upp på Elundsområdet som grannar. De började i samma klass på Hagaskolan i en liten källarlokal, följdes åt till Sankt Olovsskolan där de hade Gudrun von Scheven som klassföreståndare.

I sexan började Barbro i klassen, hitflyttad från Åkers styckebruk. I sjuan och åttan umgicks de flitigt också på fritiden.

– Vi bestämde att vi skulle träffas på fredagskvällarna, ha syjunta och laga mat tillsammans.

Någon syjunta blev det inte, men desto mer Beatles och tjejsnack. Inför nian skiljdes deras vägar åt. Elisabeth flyttade med sin familj till Västerås, Gun-Britt började på Scheeleskolan och gruppen splittrades.

1980 ordnades en klassträff för gamla elever på Karlbergsskolan. Den träffen blev upptakten till att tjejerna började ses igen. Sedan dess har de träffats stadigt en gång om året.

– Nästa år ska vi vara hemma hos mig, så redan i morgon börjar jag fundera över menyn, säger Gun-Britt.

De har firat jubileum vid två tillfällen, dels på Sätrabrunn, dels på Färna herrgård med övernattningar. Det året de fyllde 60 blev det Färna igen. I år fyller de 62 och pensionsåldern närmar sig. Eva Persson, tidigare enhetschef inom barnomsorgen i Köping, har redan smakat på pensionärslivet. Barbro vet inte om hon ens vill gå vid 65. Hon trivs så bra i heminredningsbutiken och som tapetserare, och är glad att få ha sin hobby som yrke.

– Du sa ju redan som ung att du ville jobba i butik, påminner någon av de andra.

Det var också det Barbro skrev som skolflicka, när fröken bad att få veta vad eleverna ville arbeta med som vuxna.

Elisabeth har inga planer på att sluta. Hon arbetar med företagsförmedling, och har jakten som fritidsintresse. Gunilla är förskolechef i Västerås och siktar på att ta farväl av yrkeslivet kommande år. Gun-Britt planerar också att gå i förtid.

– Jag jobbar ständig natt inom vården. Det sliter väldigt mycket, säger hon.

Samtalsämnen saknas inte. Och trots att de har känt varandra så länge, har de aldrig involverat sina män i träffarna.

– De skulle inte stå ut, säger Gunilla med ett skratt. Det blir ju så mycket prat om gamla minnen när vi träffas.