Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare polis: Rikspolischefen bör avsättas

Nu måste ordningen och redan inom svensk polis återskapas. Den omorganisation som svensk polis går igenom kan inte annat en betraktas som en stor katastrof både sett ur ett innevånarperspektiv och ur de anställdas perspektiv. För aldrig historiskt sett har det funnits så lite synlig polis ute i samhället och ouppklarade brotten bara ökar och ökar.

Poliser som normalt är kreativa och duktiga flyr fältet och säger upp sig. Är detta rimligt och rättssäkert för landets medborgare? Vad görs från de ansvarigas håll? Ingenting. Börja agera nu och första steget är att avsätta nuvarande rikspolischefen Dan Eliasson. Läste ledaren i Borås tidning häromdagen och där gjordes ett klokt konstaterande " hur kan någon få ett så viktigt uppdrag som rikspolischef utan kvalifikationer och som dessutom redan vid två tidigare uppdrag misslyckats totalt". Detta säger väl ändå att det är hög tid att sluta med "politiska utnämningar" på så viktiga poster.

Ska inte säga att allt var bättre förr men nog fungerade verksamheten klart mycket bättre när de små polismyndigheterna hade sin förankring i lokalsamhället.

Började själv som polis 1970 och slutade på egen begäran för ett antal år sedan då jag redan då såg början till ett "sjunkande skepp". Hade en mellanchefstjänst när jag slutade. Kände att organisationen gjorde att jag var chef utan mandat och bara var en "schackpjäs" som andra chefer styrde när det passade. Allt grov och skitjobb fick man alltid klara själv utan stöd.Såg redan då hur många duktiga medarbetare for illa i det svåra och tuffa arbetet.

Ska inte säga att allt var bättre förr men nog fungerade verksamheten klart mycket bättre när de små polismyndigheterna hade sin förankring i lokalsamhället. Organisationen skulle fungera utan dessa kolosser till polisområden om man behållit en lokal förankring och tillskapat centrala stödverksamheter inom vissa delar exempelvis grova brott och trafikverksamheten.

Om du ringer till polisens ledningscentral så vet de knappt vad många orter i vårt län ligger är detta klokt och rättssäkert ?

Nej, nu är det bråttom att ta tag i polisfrågan på allvar och börja med att avsätta Eliasson och tillsätt någon med kompetens för uppdraget. Tänk till också om dagens omorganisation kan bibehållas för att skapa en rimlig arbetssituation och vara rättssäker för medborgarna.

Tidigare stolt polis som lider med sina tidigare kollegor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel