Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas app ser till att tågen kommer i tid

Thomas Tydal är lokföraren som såg möjligheten med de smarta telefonerna. Nu hjälper hans app tågen att rulla in på perrongen i rätt tid – på sekunden.

Tala om innovativ app. wArbogasonen Thomas Tydals ”TrAppen” har underlättat arbetet för landets lokförare, ser till att tågen håller sig till tidtabellen och sparar dessutom energi.

Så här beskriver Tydal själv appen:

– Den håller reda på var alla tåg befinner sig och var alla tåg ska befinna sig, sen informerar den automatiskt, säger han.

Med hjälp av snabba datorgjorda uträkningar ser den till att tågen rullar in på perrongen i tid – med exakt precision.

– Den ser hur långt det är kvar. Sen räknar den med hastigheten och bromsprestandan, så man ser på sekunden när man kommer fram, säger Tydal.

Lokföraren kan med hjälp av informationen anpassa hastigheten för att antingen skynda sig i kapp tidtabellen – eller använda bromsen tidigare och spara energi.

Andra funktioner appen har är att den håller koll på arbetsscheman, samt information om spår, andra tåg, byten och störningar.

– Den innehåller det mesta när det gäller både realtidsinformation och planerad information. Så den är ovärderlig, säger Thomas Tydal.

Thomas började jobba med appen när han kände att tekniken utvecklats tillräckligt för att ersätta det gamla pappersbaserade system som SJ använde.

– När mobiltelefonerna började bli tillräckligt bra började jag testa lite och tog fram prototyper.

När han sen fick höra att SJ planerade att köpa in smartphones till sin personal kände Thomas att en app som i förväg samlar och komprimerar all information var något att satsa på.

Själva idén bakom appen, ett databaserat informationssystem, växte fram långt tidigare. Redan 2003 kläckte Thomas idén om ett datasystem och lyckades sälja in det till SJ. Kunskapen från det arbetet kunde han ta med sig till arbetet med ”TrAppen”.

– I och med att jag redan hade all info kunde jag bygga den väldigt snabbt – redan efter en månad var den första versionen ute, säger han.

Den första versionen lanserades i december 2010. Sedan dess har Thomas fortsatt att vidareutveckla appen, och ett fåtal andra appar.

Det gör han som programmerare via sitt företag Tydal Systems AB. Dessutom jobbar han som lokförare en dag i veckan.

– Det gör jag dels för att det är kul, men också för att det är viktigt att hänga med i vad som händer i branschen, berättar han.

Thomas är ursprungligen från Arboga. 36-åringen studerade sen vidare till lokförare i Mjölby.

Numera bor och arbetar han i Västerås.