Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tage glömmer intebildjobbet i Vikbo

 
Dokument Vikbo
Visa alla artiklar

Tage Berggren, legendarisk journalist och fotograf på Vestmanlands Läns Tidning, kom att bli den fotograf som dokumenterade katastrofen i Vikbo utanför Köping snabbast, mest och bäst efter olyckan.

Annons

Berätta, Tage:

- Jag var ansvarig för fotoavdelningen på VLT den där oktoberdagen 1960, och hade dessutom jouren när larmet om en flygolycka kom.

20 minuter senare var Tage Berggren i luften efter att ha tagit sig till Johannisbergs flygfält där en pilot efter ett snabbt telefonsamtal var förberedd med ett mindre flygplan.

- Så fort vi kom upp i luften såg vi rökmolnet borta i Köpingstrakten. Det gick inte att ta miste om var olycksplatsen var.

Vikbo gård brann när Tage Berggren och piloten flög över Sundänge och det närliggande Vikbo. Han tog översiktbilderna som visade på Lansenplanets fruktansvärda framfart med avklippta trädtoppar, ett första nedslag vid åkerkanten, nästa nedslag på taket till ladugården och så den fruktansvärda studsen in i mangårdsbyggnaden där sju personer befann sig.

- Då visste jag ju inget om att det funnits folk i huset, det fick jag veta senare.

Under fotograferingen från luften kom också en räddningshelikopter förbi, och Tage Berggren förstod att den strax innan hade hämtat upp piloten som överlevt efter att ha hoppat med fallskärm.

- Det måste ha varit en fruktansvärd chock för piloten att se en gård slagen i spillror av det flygplan som han tvingats överge flera mil därifrån.

Tage Berggren hade hoppats kunna landa på någon närliggande åker, men allt var plöjt. Istället flögs Tage tillbaka till Västerås där han kastade sig i en bil och återvände till olycksplatsen för fortsatt bilddokumentation av katastrofen. Det var också en fruktansvärd syn som mötte honom, och intrycken har följt honom genom alla år sedan dess.

Han har också under årens lopp blivit god vän med Rune Andersson som miste såväl sin far Axel som brodern Erik samt Erik hustru Ingegärd och sexåriga dotter Lena.