Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och lov för att vi inte flyttade till Kolsva

Artikel 12 av 15
Nedläggningen av Kolsvas kommundelsnämnd
Visa alla artiklar

Annons
Malmaskolan – en guldskatt?

Låt mig berätta om min och min familjs situation, för att ge fler perspektiv på vad ni demonterar nu när ni lägger ner Kolsva kommundelsnämnd.

Jag och min familj bor i dag i Stockholm, i en stadsdel vi älskar och med en gård full av lekkompisar som vore det en bullerby­idyll. Vi skulle aldrig kunna tänka oss flytta ifrån den här gemenskapen, om det inte vore för stadsdelens två stora problem: luft och skolor.

Vår lägenhet ligger nära Essingeleden. Vissa morgnar vaknar vi med näsan full av avgasdoft. Nästa höst börjar sonen skolan, men ­lagom till skolstart stängs den för renovering under fyra år. Barnen kommer att flyttas till temporära lokaler mittemellan två industriområden och ­Essingeleden, med en minimal asfaltsyta till skolgård där 900 barn ska få plats. ­Lokaler för idrottslektioner saknas och klasserna kommer att få ta sig till en annan skola för att ­låna detta.

Att bo kvar i Stockholm skulle alltså för sonen innebära nio år av dålig luft, industrimiljöer och ständiga byten av lokaler och klasskonstellationer. Ohållbart, insåg vi.

Till årskurs fem kommer sonen att få flytta tillbaka till den nyrenoverade skolbyggnaden, bara för att året därefter byta till en skola för årskurs 6–9 som ligger ­direkt under Essingeleden.

Fast vi vet ju inte om han får plats där, eftersom fler barnfamiljer bor i stads­delen än vad det finns skolplatser.

Att bo kvar i Stockholm skulle alltså för sonen innebära nio år av dålig luft, industrimiljöer och ständiga byten av lokaler och klasskonstellationer. Ohållbart, insåg vi, och letade Sverige runt efter ren luft och en skola som skulle innebära en trygg punkt under hela grundskolan.

Släkten rekommenderade Malmaskolan, men det var först när vi såg ett program på UR, där Malmaskolan ­visades upp som en unik framgångssaga, som vi förstod vilken guldskatt Kolsva har.

Vi började titta på hus i samhället, men så var det ju det där med ryktena: ”Kommer skolan att få fortsätta likadant efter valet?” Vi stod nu i valet mellan Kolsva och en annan kommun som också kunde erbjuda en bra skola, om än inte känd, men utan förändringsrykten hängande över sig.

Vi valde inte Kolsva. Så här med facit i hand, konstaterar vi att det var ett klokt beslut för oss. Men hur tänker ni, politiker? Ni är på väg att lägga ner en kommundelsnämnd som gör ett jobb så bra att familjer är beredda att flytta till Köpings kommun enbart tack vare Malmaskolan och därmed välja bort kommuner med långt bättre arbetsmarknad.

Vi hoppas vår berättelse ökar kunskapen om vilken konkurrenskraft den enda, lilla skolan ger er bland Sveriges alla andra kommuner. Att kopiera hur de gör, vore mer logiskt än att demontera.

Hälsningar Terese, Hans & Oscar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons