Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska polisen når nya bottensiffror: "Inte nöjda"

Nu visar färska siffror på att polisen har sämre resultat än tidigare.
− Självklart är vi inte nöjda med detta, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Fusk mot Försäkringskassan allt vanligare: "Kraftig ökning"

Det har sedan polisens omorganisation stormat kring polisen resultat. Nu visar nya mörka siffror hur pass illa det egentligen står till. Polisen lämnade över tio procent färre ärenden till åklagare under år 2016 jämfört med år 2015.

− Vi har haft ett kämpigt år på grund av vår omorganisation och allt mer våldsam organiserad brottslighet som slukar stora utredningsresurser. De nya arbetsuppgifterna med gränskontroller och ordningshållning vid alla asylboenden har också påverkat..

Enligt polisen arbetar man nu med att ta till flera åtgärder för att vända resultatet. Både poliser och civila ska anställas för att öka kapaciteten. Dessutom vill myndigheten utveckla teknik och IT-system i utredningsverksamheten.

Ett stort åtgärdspaket ska enligt polisen tas fram för att effektivisera och utveckla arbetsprocesserna.

− Vi har gjort många förändringar inom polisen de senaste två åren, men nu är omorganisationen i princip genomförd. Vi har under året också ökat antalet civilanställda med 952 personer. Det skapar förutsättningar för att få resultatet att vända upp igen under år 2017, säger Mats Löfving, i pressmeddelandet.

Enligt polisen gäller den nedåtgående spriralen för de flesta brottstyper. Mest påverkan har bedrägerier som står för en tredjedel av minskningen i resultatet.

Färska siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar dessutom på att bedrägerier var de brott som ökade mest mellan 2015 och 2016.

Läs också:

Fusk mot Försäkringskassan allt vanligare: "Kraftig ökning"