Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Janet hemma i grekiska bergen

 
Folk
Visa alla artiklar

Det är fulltecknat program när Janet Nikolesis, tidigare Berglund, besöker Sverige. I Köping har hon varit på återträff med gamla arbetskamrater, i Arboga sover hon hos mamma Margots väninna. E fter intervjun bär det av till släkt och vänner på andra håll i Sverige.

Annons

Janets historia börjar i Gävle. Familjen kom till Köping, Janet köpte så småningom hus vid Erikslund tillsammans med sin trolovade. Hästintresset fick näring genom närheten till ridskolan, och drömmen om en egen häst föddes. Från sommarloven hos mormor och morfar i Ånge kommun grundlades kärleken till landsbygden. De kärlekarna kombinerar hon nu.

Janet driver en rörelse med hästar och ridning på ön Lefkas. En tillräckligt lönsam verksamhet för att hålla fem hästar, åtminstone innan den ekonomiska krisen tog fart och skapade oro också på en liten gård i Grekland.

Hon söker ungdomar, men också gärna äldre, som vill kombinera ett par veckor på Lefkas med gratis boende, i utbyte mot två timmars jobb per dag med hästarna på gården. Hon berättar om lägenheten i byn Apolpena, dit hon och maken så småningom flyttade innan de byggde huset och stallet, och där nu de anställda får bo. Och om cyklarna som ingår, om cykelvägarna, stranden och hur vackert Lefkas är under alla tider på året.

Vägen till drömmarna har varit lång och krokig.

– Jag har haft väldigt mycket tur, säger Janet.

I juli 1983 sade hon upp sitt jobb som perforatris på Bärgslagsbladet. Då hade arbetskamraten Irene Blomkvist övertalat Janet att följa med på en resa till Kos i april samma år.

– Där träffade jag en man och drabbades av den stora passionen. Du vet, det där när man tappar förståndet och det nästan liknar ett sjukdomstillstånd.

Så hon tog flyget tillbaka, jobbade på mannens grekiska taverna, och reste inte hem till Sverige förrän till jul. När våren kom var hon tillbaka igen. Så fortsatte det. Hon jobbade i Sverige på vintrarna, på charken på Åhlens i Stockholm, som sekreterare på Östermalm och i Vasastan, och samlade pengar och livserfarenhet.

Under sommarhalvåret lärde hon känna det genuina Grekland, långt från turisternas chartermål.

1988 träffade hon nästa kärlek. I Kalamata jobbade Janet som blomsterflicka två säsonger.

– Jag sålde blommor till publiken och försäljningen gick upp flera hundra procent. Jag togs om hand av en jättefin personal och lärde mig massor, blev tuffare och fick skinn på näsan.

1990 träffade Janet sin nuvarande man Konstantinos på ön Lefkas. I stället för flytt till Sverige blev det giftermål, Janet tog makens namn Nikolesis. De flyttade in i lägenhet i stan, vidare till makens lägenhet Apolpena. I stan bodde de grannar med ett lärarpar som planerade att öppna ett sommarhotell. Janet anställdes som chefsmanager med orden: ”Du får fixa allt!”. Det gjorde hon med bravur och drev hotellet i niosäsonger.

– Jag har aldrig varit rädd för att arbeta hårt.

Det finns mycket mer att berätta. Om hur Janet drabbades av ledvärk, och botade det onda med renlevnad och lågkolhydratkost.

– Jag känner mig 20 år yngre nu, säger hon.

Hon har en egen ekologisk trädgård och har infört ett svenskt miljötänk där på bergssluttningen i Grekland. Huset är utrustat med solpaneler, och värms upp med ved från beskärda olivträd.

Hon pratar det grekiska språket flytande, lär ut det svenska språket till elever, har uppfyllt sina största drömmar och hittat ett hem.

Det är i Grekland Janet vill bli gammal.

– Jag är jordbunden och vill inte gärna flytta på mig. Det är kanske en följd av att vi flyttade mycket när jag var liten. Det viktigaste för mig är att ha nåt som är mitt. Det har jag nu.

Att hon trivs med sitt liv går inte att ta miste på.

Janet Nikolesis

Ålder: 54 år.

Familj: Maken Konstantinos, mamma Margot Källman.

Utbildning: Tvåårig ekonomisk linje på Ullvigymnasiet.

Jobbat som: Sommarjobb i baren på Ikea, som perforatris på Bärgslagsbladet, i charken på Åhlens i Stockholm, som sekreterare på Östermalm och i Vasastan, på taverna, försäljare av lädervaror på Kos, som blomsterflicka, som chefsmanager på hotell i Grekland och nu egen företagare.

Gör: Driver ridverksamhet på Aramis farm på ön Lefkas sedan år 2000.

Farmen: Har fem hästar, bland annat tre aravani, en grekisk ras som anses vara islandshästens anfader men är något smäckrare, en Donauhäst, samt en med hälften lippizzanerblod i sig. Olivlundar hyrs till beten för hästarna.

Bra egenskaper: Tålmodig, envis och gladlynt.

Det ingen vet om dig: ”Det behåller jag för mig själv, men för det mesta är jag

som en öppen bok”.

Drömmer om: Att all form av våld upphör på vår jord.

På Facebook: Horseriding på Lefkada.