Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårspårad varg

Vargen som ska ha setts i Kungsör natten till i går kan ha varit en hund.Det menar källor som Bbl/AT har varit i kontakt med.På länsstyrelsen har man inte kunnat få vare sig det ena eller andra bekräftat.– Men det låter inte helt osannolikt att det skulle kunna vara en varg, säger spåraren Daniel Mallwitz.

LÄS MER: Stig såg en varg på Drottninggatan (14/1)

Det var natten till i går som en man larmade om att han sett en varg ”lunka” längs Drottninggatan. Och en observation av den typen är generellt intressant för länsstyrelsen att spåra.

–Eftersom det är i ett nytt område som saknar känt revir är det intressant. Men i det här fallet fanns det inget spår att följa och då är det i stort sett omöjligt för oss, så vi kan varken dementera eller bekräfta.

Utan spår är det spillning som kan sökas, men det kan vara kilometer mellan varje sådant spår för vargen som kan gå flera mil om dagen.

Hur bedömer du sannolikheten att det skulle vara en varg?

–Det finns vargrevir i Västmanland och att en ungvarg som inte hittat sitt revir hamnat i Kungsör är inte allt omöjligt, säger Daniel Mallwitz.

Han beskriver att vargen gillar att promenera, men att den också är bekväm och därför följer vägar. Och om vägen leder till en stad, ja, då hamnar den där.

–De ser inte världen som vi gör. Om den av misstag går igenom stad så vet den inte om det är rätt eller fel.

Diskussionen att vargen inte blir jagad och därför inte lär sig frukta människor är återkommande. Men Daniel Mallwitz tror inte att det skett någon förändring i beteendet.

–Jag vet inte om man lär djur något genom att döda det.

Ska man vara rädd för vargen?

–Det var inte länge sedan en människa blev ihjälsparkad av en älg och rådjur har attackerat människor. Det finns alltid en risk när ett djur hamnar i en stressad situation. Vargen är ett stort vilt djur, så visst ska man respektera det som alla djur. Men nej, man behöver inte vara rädd.

Är det någon skillnad mellan en ung varg och en revirfast äldre?

–Nej, inte i det avseendet. Men de unga är mer nyfikna av sig. Det är de som dyker upp på gårdar för att kika. Om man översätter till mänsklighet: De förstår inte bättre…

När det gäller den eventuella vargen på Drottninggatan i Kungsör är det inget som länsstyrelsen i nuläget gör något mer åt.

–Vi tar med oss uppgiften och ser om det kommer ytterligare observationer, säger Daniel Mallwitz.

Sett en varg? Tänk på...

Daniel Mallwitz vilthandläggare på länsstyrelsen tipsar den som tror sig sett en varg om två saker.

1) Hör av dig snabbt! Allra helst om det är snö.

2) Ta bild på spåren! Men ha en storleksreferens bredvid. Måttband är bäst, men en krona, snusdosa eller liknande kan också fungera.