Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalka och gemyt i Bragners pergola

 
Folk
Visa alla artiklar

 Porslinet klirrar och skratt hörs från skuggan av träden. Stig Olsson, Ingrid Bragner, Roger Svensson och Erik Bragner sitter i Färna och njuter av sommaren. "Kom och sätt dig du”, säger de.

Annons

Den svarta porschen ser malplacerad ut på uppfarten mot Solståndet, ett stort rött hus mitt i Färna. I framsätet står en hård kylväska.

–Jag ska åka och bjuda mina barn och barnbarn på jordgubbar, förklarar Roger Svensson, en av de som tagit plats i Inga och Erik Bragners hemtrevliga pergola.

Roger är bara på genomresa, egentligen bor han i Bålsta men har sedan 1967 en sommarstuga i Lillsvan.

–Jag var skogspraktikant här för 50 år sedan, säger Roger och drar till med en tidsålder han tycker känns länge.

När han och de övriga runt fikabordet räknar efter kan de konstatera att det faktiskt var 50 år sedan han lärde känna trakten och dess invånare.

Erik Bragner däremot har varit skogsarbetare hos Domänverket, och hans granne Stig Olsson har jobbat med att köra timmer.

Stig, som kommer från Österfärnebo, gick också skogsyrkesskola 1960, mötte kärleken i form av Gun-Marie och blev kvar.

–De är världens bästa grannar, säger Ingrid milt och berättar hur makarna Olsson brukar hjälpa till med allt möjligt, till exempel att handla.

Det var 1954 som Erik och Ingrid Bragner blev äkta makar, och två år senare fick de en son. Ingrid har genom åren arbetat på Konsum, dels i Kolsva men främst i Färna, bara ett stenkast från sitt hem.

–Det var ju både fördelar och nackdelar. Ibland fick jag gå ner och öppna dörrarna, säger Ingrid leende.

Läs mer i BBL/AT torsdagen den 12 augusti!