Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé när kultur mötte kommers under den allra första konstrundan i Västerås city

Västeråsarna gick man ur huse under den första upplagan av Konstrunda i lördags. Ett 30-tal butiker och restauranger i city förvandlades till pop up-gallerier där lokala konstnärer ställde ut sina verk. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang.
– Det har varit en fantastisk uppslutning. Vårt syfte är att ta konsten till folket, sade Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, efter arrangemanget.

En av de konstnärer som medverkade vid Konstrundan var Bia Hellström, som nyligen ställde ut på Liljevalchs vårsalong. Under lördagen ställde hon ut tavlor i klädbutiken Sigma Fashions lokaler.

– Jag målar med monokroma fält. Motivet är inte det viktigaste, utan min konst handlar om att genom enkla färgfält få fram ett liv. Mina bilder är som ett slags pussel, där alla färger måste passa ihop.

När VLT träffade henne vittnade hon om en strid ström av konstintresserade besökare.

– Västeråsarna verkar tycka att det här är ett bra initiativ, många har uttryckt en önskan om att det här ska få en fortsättning nästa år. Det skulle kunna bli en vårens motsvarighet till Kulturnatten, sade Bia Hellström.

I den närliggande klädbutiken Ronströms visade Gunnar Forsman ett annat slags tavlor, med motiv som föreställer fåglar i folktron. Han höll med sin kollega om att samarbetet mellan konstnärer och kommersiella aktörer gagnar staden.

– Västeråsarna verkar ha uppskattat kombinationen av konst och, i mitt fall, kläder. Man har kommit hit för att titta på kläder, sedan har man lyft blicken och sett konsten. Man märker att många tycker att det här är ett kul initiativ.

Han representerade inte bara sin konst utan även medarrangören Västerås Konsthall.

– Som samarbetspartner är vi måna om att det är ska bli ett återkommande evenemang. Det är viktigt för konstnärer att komma ut bland människor, vi ska inte bara befinna oss i gallerierna, vår konst ska nå ut på gatorna och in i affärerna, sade Gunnar Forsman.

En tredje konstnär, satirikern Christer Rispling, höll till på restaurangen Madame Josephine. Även han målade upp en positiv bild av Konstrundans förtjänster.

– Det är kanon för oss konstnärer att vi får nya kontaktytor. Det handlar inte bara om att sälja tavlor, bara genom att visa upp sig på det här sättet inleder man nya kontakter.

Under dagen bjöd medarrangören VLT in ett 40-tal konstintresserade Västeråsare att lyssna till en liveintervju, där kulturredaktör Erik Jersenius tog pulsen på fyra lovande konstnärer från Västerås Konstskola.

En av dem var Inti Segura, som berättade om en sinnesvidgande målning som han hade skapat som ett arbetsprov inför högre studier. Hans tavla utforskar olika metafysiska verkligheter och dimensioner.

– Min idé handlar om drömmar. Inuti en dröm har man inte tillgång till kroppsliga upplevelser som exempelvis kissnödighet, eftersom källan till den finns i en annan verklighet. Hur man än försöker ropa till dig när du drömmer kan du inte hitta den verkliga källan till ljudet inuti drömmen. Det där fick mig att fundera på om inte vissa saker som händer i drömmar har en annan betydelse när man vaknar, i vår verklighet, sade Inti Segura.

En av de som verkade för att Konstrundan skulle materialiseras är konstnären Björn-Owe Andersson. Han är medlem i Nätverket för konstaktörer i Västerås och sammanfattade dagen med några väl valda ord.

– Det kom många människor, många var intresserade av de olika arrangemangen i stan. Konsten lockar besökare på ett sätt som gynnar de kommersiella aktörerna. Det bjuder vi på. Konstrundan ska återkomma under minst tre år. Det här var bara försmaken, vi ser framför oss att evenemanget kommer att växa sig ännu större.

Jakob Svärd