Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team Mälarenergihar nytt guld i sikte

Jana Dobesova värvades till Team Mälarenergi inför den här säsongen.
Nu hyllas den före detta tjeckiska landslagsstjänan för sitt spel och engagemang under matcherna.
– Hon är ju väldigt insatt i pingisen, säger Marie Persson.

Annons
Jana Dobesova.

I kväll inleder Team Mälarenergi jakten på tredje raka SM-guldet, och en tredje raka finalseger mot Helsingborgslaget Råå BTK.

Men för Jana Dobesova, den rutinerade 42-åringen, skrivs ett helt nytt kapitel i hennes långa bordtenniskarriär, ett kapitel hon som etta i laget och en pådrivare utanför hagen, snällt får finna sig i att vara huvudperson i.

– Utan henne hade det varit väldigt tufft. I alla år har det varit spelare som varit mer eller mindre viktiga. Men det är ändå laget som är viktigast, betonar Marie Persson.

Det var den 25-åriga Köpingstjejen som till viss del låg bakom värvningen av Jana Dobesova. De båda spelade tillsammans i tyska andraligan med TCC Wendelstein för två säsonger sedan. Nu har de lirat ytterligare en säsong tillsammans, och Persson är nöjd med Dobesovas säsong både i och utaför hagen.

– Hon gillar pingis och hon är ju väldigt insatt i pingisen. Hon har mycket rutin och erfarenhet, vilket är positivt. Hon vill alltid att vi ska vinna, och det är en bra egenskap.

– Så det är klart att hon är väldigt viktig i vårt lag, men det är alla andra också. Hon är som en vanlig coach, peppande, fortsätter Persson.

Årets SM-final mellan Team Mälarenergi och Råå BTK blir en jämnare historia än de två senaste, spår Marie Persson.

– Det är små marginaler som avgör. Vi har två års vinster och de har haft det tungt i finalerna, det gör att vi har självförtroendet. Det gäller att ta kommandot, därför är det viktigt att vi vinner hemma.

Team Mälarenergi är ett sammansvetsat gäng med rutinerade spelare – precis som Råå.

– Det är spelare som är vana att spela finaler och som varit med väldigt länge. Så jag tror att det blir en bra final och väldigt jämnt, säger Persson.

Vägen till SM-gulden 2009 och 2010 (se faktarutan intill) började i Köping Arena. Även i år spelas första matchen i finalserien, i bäst av tre, i Köping Arena. Returen och en eventuellt tredje avgörande match spelas i Idrottens hus i Helsingborg. En spelordning som Marie Persson välkomnar.

– Jag tycker ändå att det är fördel att börja hemma. Om vi vinner har de stor press på sig, så det är ingen nackdel att börja hemma som jag ser det.

Hur går det i kväll?

– Vi vinner med 3–2 eller 3–1 i matcher, säger Marie Persson.

Råå BTK:s lagledare Curt Carlsson menar att det är Helsingborgslagets tur, eller skicklighet, att vinna SM-guldet.

– Första året (2009) var inget att säga om. Mälarenergi var klart bättre. I fjol blev vi lidande av att Linda Mernsten inte kunde vara med i första matchen. Nu är vi intakt och ställer bästa laget på benen, säger Carlsson och fortsätter:

– Det blir viktigt för båda lagens ettor att spela bra. Jag tror att det blir en otroligt intressant match, precis så oviss en final ska vara.

Team Mälarenergi-Råå BTK

I kväll 18:30, Köping Arena.

Läget i TM: Alla friska och hela. Kommer med bästa laget.

Motståndet: Alla friska och hela. Kajsa Andersson dras med lite känningar i ena axeln. Kommer med bästa laget.

Annons