Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande släktforskning ledde över Atlanten

 
Folk
Visa alla artiklar

Hans Ekström har en gedigen samling personer i sin släktforskningspärm, och ännu några fler på datorn. Och tycker att det är minst lika viktigt att bry sig om de levande släktingarna som de döda.

Annons

För några veckor sedan arrangerade Hans en släktträff tillsammans med sin farbror Lennart.

– Jag träffade flera kusiner på min pappas sida. En del av dem har jag inte sett på 30 år.

Pärmen är sammanställd och iordninggjord till Hans äldsta son Daniel, men det var pappa Bertil som var orsaken till att Hans överhuvudtaget började släktforska.

– Farsan skulle fylla 50 och jag ville ta reda på lite om släkten.

Hans berättar om sin fars sex syskon där den äldsta i dagarna fyllt 95 år. Deras föräldrar var Karl och Nellie Ekström. De bodde många år i Åsby.

– Det som är intressant är varifrån namnet Ekström kommer. Det skulle jag vilja ha hjälp att ta reda på. Jag ser i släktforskningsrapporten att min farfars farfar Anders Andersson plötsligt en dag hette Ekström i stället.

Före den digitala tidsåldern beställde Hans filmer av kyrkböcker och fotografier på biblioteket. Nu sköts det mesta över datorn på speciella släktforskningssajter.

–  Vill man komma åt arkiven får man betala en liten summa för att få tillgång till informationen en tid.

Han har fått tag i en avlägsen släkting i Amerika. De har kunnat länka ihop sina forskningsrapporter och delat med sig av mängder med information. Det var där han hittade kvinnan med det indianska namnet Dollie Osa Yova Ker som blev hustru till en av hans förfäder.

– Släkten på min mamma Mariannes sida kommer från Gisslarbotrakten. Många var smeder. Flera släktingar emigrerade till Amerika. Ett av emigranternas barn föddes på båten S/S Britania till Amerika. Hon fick namnet Columbia Britania Atlanta Rosenberg.

– Hon föddes den 17 juni 1881 och är alltså Daniels farmors fars syssling.

På sin farmor Nellies sida har Hans hittat soldater, officerare och grenadjärer, handgranatkastare. Hans har också släktforskat på sin hustru Ingers sida. Inger hette Lundqvist som flicka och växte upp i Västra Skedvi.

– Ingers mormor Märta Cecilia fick 15 barn.

Vid ett tillfälle hittade Hans en gammal bild där både hans farmor Nellie och Ingers mormor Märta Cecilia fanns med.

– Förr premierade man duktiga husmödrar i länet. Båda två hade blivit uppmärksammade samma år.

Släktforskningen har bidragit till Hans ökade intresse för historia och öppnat många dörrar i kontakten med avlägsna släktingar.

– Jag har släkten ganska nära. Det ser jag som en gåva. Man vet var de finns.