Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren är skräpets högsäsong

Fimpar, glasspapper och burkar – det är inte en ovanlig syn på sommaren. Michael Jansson och Kenny Lundström arbetar med att plocka Köpingsbornas skräp.

Mest skräpigt är det om somrarna.

– Det är mer folk ute och därför blir det nog mer skräp, säger Kenny Lundström.

Kenny Lundström och Michael Jansson arbetar i Servicelaget – som lyder under Köpings tekniska kontor och ansvarar tillsammans med parkarbetarna för att hålla en ren och trivsam miljö i Köpings kommun.

Och de är inte direkt sysslolösa.

På somrarna är det mycket glasflaskor, glasspapper, fimpar och burkar som inte hamnar i de allmänna papperskorgarna. I stället slängs det på marken. Värst är det i centrum.

– Där brukar vi försöka vara ute till sju på morgonen för att hinna städa undan tills affärerna öppnar och det börjar komma folk, säger Peter Larsson som är arbetsledare för Servicelaget.

Bbl/AT fick följa med Michael Jansson och hans kollega under ett par timmar. Ingen runda är den andra lik.

Framme vid McDonalds på Ringvägen hoppar Michael Jansson ur bilen.

– Här brukar de alltid vara väldigt mycket skräp. Folk orkar inte slänga sitt skräp från hamburgarna i papperskorgen, trots att det är så nära. Kolla här, säger han och pekar på skräp som ligger runt om papperskorgen.

Michael Janssons kollega, som inte vill nämnas vid namn, är fascinerad över nedskräpningen.

– Det är ju egentligen böter på att skräpa ner i Sverige, men jag tror inte att någon någonsin blivit fälld för det, säger han.

Michael Jansson menar att han skulle ljuga om han påstod att han aldrig själv slängt skräp på gatan. Men i dag skulle han aldrig få för sig att göra det eftersom han vet hur smutsigt det faktiskt blir.

– Alla borde prova på detta yrke. Då tror jag folk skulle tänka sig för innan de slängde skräp. Jag tror inte många skulle fortsätta kasta på marken sen, säger han.

Anders Wirén, som arbetar på Köpings Tekniska kontor anser att den här typen av jobb egentligen bör vara överflödigt.

– Personerna som arbetar med detta gör ett fantastiskt jobb. Men det är ett onödigt arbete. Om alla tog ansvar och plockade upp sitt eget skräp skulle vi inte behöva ha några som städar upp, säger han.

Hittills i år har det kommit in 28 anmälningar om

nedskräpning i länet.

Agneta Massaro, som arbetar vid ekobrottssektionen, menar att det är svårt att fälla någon för nedskräpningsbrott eftersom att det sällan finns vittnen.