Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sol och sång när Kungsör firade nationaldag

Skönsång och sol fick de som firade nationaldagen på Kungsudden i Kungsör på onsdagen.

– Vi gör det här för att hedra den svenska flaggan förstås, och för att sjunga nationalsången. Det är en liten färgklick i samhället, säger Tord Andersson från Hembygdsföreningen som tillsammans med kommunen har arrangerat evenemanget.

Klockan tolv började nationaldagståget sin marsch från Kyrkvallen.

Det var ingen stor publik som kollade på tåget på väg till Kungsudden, men när de väl var framme var det desto fler som väntade på dem.

– Det är helt fantastiskt att gå i tåget, det är en fantastisk känsla, säger Inga–Lena Larsson som har klätt upp sig i traditionell folkdräkt.

Solen hade lockat fram en stor skara folk som längtade efter att få fira nationaldag med en picknick eller en vanlig fika.

Firandet kom igång ordentligt när Alf Göransson och Åke Björklund hissade flaggan.

Det blev en fest för alla sinnen när Kungsörarna fick se en uppskattad dansuppvisning av Folkdansgillet och sedan fick lyssna på härlig sång från Carolus Rex Mannar under ledning av Bibbi Fennestad.

Kyrkoherden Bengt Olov Hedlund höll tal och påminde alla om vikten av att ta hand om varandra och att det är viktigt att känna stolthet, men att vi också ska vara tacksamma för att vi har det så bra som vi har det här i Sverige.

– Mår du och jag gott, då vet jag att Kungsör kommer attt må gott och då mår Sverige gott, säger han i sitt tal.

Slutligen var det dags för nationalsången och alla stämde in och hjälpte till att skapa stämning.

Lena Karlsson var en av många som hade rätt stämning under dagen. Hon hade picknick tillsammans med dottern Matilda Gustavsson, väninnan Malin Hellman och dennes gudson Max Forsberg

– Jag tycker att man ska bevara Sveriges traditioner så det inte dör ut, säger Lena.