Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialen backar: Nya omsorgshyror i Köping inte klara förrän till sommaren

Kommunen ändrar sig från uppgiften till Bbl/AT om nya hyror till årsskiftet, men lovar att ingen ska få retroaktiv skuld.

Som Bbl/AT tidigare berättat, har kommunen dragit tillbaka sina ärenden i Hyresnämnden, där man tidigare stridit om de nya hyrorna för bland annat LSS-boende.

[+] Läs mer: Anhöriga hoppas på rättvisare omsorgshyror när kommunen backar

I artikeln den 25 oktober berättade Roger Eklund (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, att alla omsorgslägenheter nu ska mätas och poängsättas i samarbete med Köpings Bostads AB för att nya hyror ska kunna räknas ut på ett rättvist sätt. Han berättade även att kommunen är överens med Hyresgärstföreningen om att hyresutvecklingen i framtiden kommer att bestämmas efter förhandlingar som för vanliga hyresrätter. Ordförandens förhoppning var att de nya hyrorna skulle vara framräknade till årsskiftet.

På kommunens hemsida finns nu en kompletterande upplysning från Vård- och omsorgsförvaltningen, där man skriver: ..." Det här kommer tyvärr inte gå så snabbt som förhoppningen var i artikeln, utan vi räknar med att det tar sex månader och blir klart innan sommaren."

Samtidigt understryker förvaltningen att den som hyr av Köpings kommuns vård- och omsorgsförvaltning fortsätter att betala sin nuvarande hyra fram till dess värderingen är klar. Ingen kommer heller att få någon retroaktiv skuld på nuvarande hyresbelopp när det nya beloppet räknats fram.

"Varje hyresgäst har självklart möjlighet att ta del av värderingsunderlaget av sin bostad när det är klart, och efter värdering och förhandling kommer varje hyresgäst få ett nytt hyresavtal", skriver kommunen.