Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigast är att ge kärlek och respekt

Artikel 0 av 300
Folk
Visa alla artiklar

Silham Sharro fick en dotter vid sjutton års ålder, elva år senare var hon mamma till en barnaskara på sex.

Annons
Siham Sharro talar om föräldraskap, att vara mamma åt sex barn, om kärlek och respekt och om att snart bli mormor.

Det finns ett syriansk ordspråk som säger att livet är som ett kedjebrev. Det barnet lär av sina föräldrar och får i kärlek, värderingar och normer, ger de sen vidare till sina egna barn. Så fortsätter kedjebrevet i generation efter generation.

Familjen Sharro kom med sina fyra barn till Sverige 1989. Gabriel, eller Gabi som han kallas, föddes efter tre veckor på svensk mark och Johannes ett år senare. Det var en intensiv tid.

– Jag hann bara ta hand om hemmet och barnen, säger Siham. Det var svårt att inte kunna språket.

När den yngsta började på dagis och hon fick möjligheter att lära sig svenska på SFI, blev tillvaron tryggare. Och när familjen blev ägare till godisbutiken Gott i påsen i Kungsörs centrum 2003, utvecklades Siham ännu mer.

Hon har försökt lära barnen sitt hemspråk. Det projektet gick bra med de äldsta, som delvis vuxit upp i Syrien, men de yngre har inte varit lika intresserade. Förrän nu. Rubina, nummer tre i barnaskaran, håller med.

–  När jag var yngre skämdes jag för arabiskan. Man tordes inte sticka ut i mängden. Nu ångrar jag att jag inte tog chansen och lärde mig ordentligt.

Jag frågar henne och Johannes vad som är speciellt med just deras mamma.

– Hon gör så otroligt mycket, ger bra råd, är bra på att lyssna, en duktig matlagare, städar och donar och är helt underbar.  Och så prioriterar hon alltid andra före sig själv.

Kanske så mycket att hon inte lyssnar på sin egen kropps signaler.

För en tid sedan föll Siham ihop, och hamnade på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu äter hon blodförtunningsmedicin, och har förändrat sina levnadsvanor.

Till helgen kommer hon att uppvaktas på Mors dag, en högtid som firas ännu mer intensivt i arabländerna än i Sverige enligt Siham. Där är Mors dag alltid den 21 mars och en röd dag.

Någon speciell dag för papporna finns däremot inte.

– Det är nog för att det mesta som hemmet, barnen och familjen kretsar kring mammorna. Männen har ett annat ansvar och drar in pengar.

Vi pratar om kulturella skillnader, nackdelar och fördelar med ett samhälle där bägge föräldrarna yrkesarbetar. I Syrien hade Siham ofta sina och Habibs föräldrar till hjälp. När de kom till Sverige fanns ingen, förutom en syster i Västerås och en bror. Men systern yrkesarbetade och hade sällan tid att träffas.

– Jag var besviken först. Nu när jag själv jobbar utanför hemmet, förstår jag ju att tiden inte räcker till.

I slutet av sommaren föds Sihams första barnbarn. Det ser hon fram emot. För henne är familjen det viktigaste, att det fortsätter gå bra för barnen med utbildningar, jobb och egna familjer.

Äldsta dottern Claudia är jurist, Kristin sjuksköterska, Rubina har planer på att läsa rättsvetenskap och Sandi läser beteendevetenskap. Johannes jobbar på Transcom och Gabi är för tillfället arbetslös.

Alla artiklar i
Folk

Roligt med leran

Frank Larsson är 4 år och gillar motocross.