Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt engagemang och pedagogisk skicklighet

Randolph Norberg har avlidit, just fyllda 80 år. Närmaste anhöriga är fem barn, elva barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Annons

Efter att ha arbetat som lärare, rektor och tjänsteman på Skolöverstyrelsen började Randolph arbeta vid dåvarande Svenska Kommunförbundet år 1974 där han var passionerat engagerad i skolans utveckling, inte minst i den stora omvandlingsprocess, då kommunerna fick ett större ansvar för skolan i början av 1990-talet.

Randolph hade en aldrig sviktande tilltro till utveckling och blev därför en självklar mentor för de yngre medarbetarna vid skolsektionen på Kommunförbundet. Också för Randolphs chef, då ung och oerfaren i skolans värld, utgjorde han, med sitt varma engagemang och sin pedagogiska skicklighet, ett ovärderligt stöd och blev en viktig länk mellan gammalt och nytt. Randolph avfärdade aldrig en yngre kollega med ord som ”Ingenting är nytt under solen”. I stället var samarbetet med Randolph som att befinna sig i en ständigt pågående utbildning. Att hålla konferens tillsammans med honom var ofta ett äventyr, eftersom han många gånger helt oväntat improviserade i programmet och provocerade åhörarna – om än med en stor portion humor. Hans bildspråk var emellanåt så blomstrande att det krävdes en del eftertanke för att alls förstå vad han menade. Hans engagemang och både djupa och breda kunskap om skolan ingav samtidigt stor respekt bland kommunernas skolansvariga.

Randolphs allra viktigaste lärdom var nog ändå att man aldrig kan luta sig tillbaka och tro att någonting är färdigt. Efter den stora turbulensen kring skolans kommunalisering var hans kommentar: ”Det var det, nu tar vi itu med skolans innehåll!”

Randolph var en person som lämnade få oberörda. Han älskade debatt och diskussion och trivdes bäst i stridens hetta. Men han njöt också av att dansa tango, att laga och äta god mat med sin kära livskamrat Irma och deras vänner, att kela med cockerspanieln Sweetie och inte minst att umgås med sina älskade barn och barnbarn. Randolph var en livsnjutare med ett stort patos för skolan och för sin familj.

Med Randolph går ett stycke skolhistoria i graven. Barn och barnbarn har förlorat en älskad far, morfar och farfar. För vissa av oss arbetskamrater utvecklades en livslång vänskap och vi är många som alltid kommer att minnas honom med stor värme.

på dåvarande Svenska Kommunförbundet

Louise Fernstedt

Ingrid Lindskog

För arbetskamraterna vid skolsektionen

Mer läsning

Annons