Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerkörning för tre generationer

Artikel 0 av 300
Folk
Visa alla artiklar

Tre genereationer Gustavsson kör timmerbil åt Söderstens åkeri i Bysala. Den allra senaste i raden är Jonna. Hon har nu kört timmerbil i drygt två månader. ”Det är både kul och spännande”.

Annons
Gunnar, Leif och Jonna är tre generationer Gustavsson som kör timmerbil åt Söderstens åkeri i Bysala.

Äldst i gänget är Gunnar Gustavsson, 74 år. Hans son Leif är 50 år och så dennes dotter Jonna, 21 år. Gunnar har haft eget åkeri och kört gods. Innan dess körde han timmerbil.

–Då var det inte så fina kranar att lasta med. Massaveden lastade vi för hand. Vi var två på varje bil och timret lastade vi med sax. Med skogselefanten blev det en person på varje bil, berättar Gunnar.

Numera kör Gunnar timmerbil bara delar av året, då när det är som hårdast tryck på timmeravverkningar i skogen.

– Först tänkte jag hålla på att köra timmerbil till dess jag fyllde 70, men det har bara knallat på. Nu har jag tänkt köra tills jag fyller 75. Det är kul att vara med och lära upp nästa generation.

Gunnar är född i Odensvi. Under åren med eget åkeri bodde familjen i Valskog. Nu bor Gunnar i Segelsbo i utkanten av Kolsva.

Sonen Leif har kört timmerbil av och till åt Söderstens åkeri. Före den senaste anställningen körde han långtransporter åt Milles.

– Det blev 70 mil fyra nätter i veckan. Då är det bättre att köra timmerbil, säger han.

Leif har också kört skogsmaskiner som skotare, samt grävmaskiner och dumprar. Men övervägande har han kört lastbil.

Leif är bosatt i Kolsva. Han är dessutom en hejare på laga gamla bilar. Just nu håller han på med Jonnas bil, som hon fått av sin sambo. Den bilen bara krånglar.

– Jag trivs bra med köra timmerbil. Men det är svårt med alla lagar som vi ska följa, som att vila med jämna mellanrum. Vi har alltid ögonen på oss. Det gäller till exempel att planera rasterna så man inte blir stående mitt ute på vägen. Men visst finns det viss tolerans av tillsyningsmyndigheten. För mig går jobb och hobby nästan ihop, säger Leif.

Jonna tog körkort i november 2009. Därefter har hon gått en krankurs och är nu under upplärning på timmerbil.

– Det är både kul och spännande. Jag är sjukligt intresserad, framhåller hon.

– Det börjar gå riktigt bra, berömmer farfar Gunnar.

Jonna är född och uppvuxen i Kolsva. Hon har en storebror som heter Johan och lillasyster som heter Julia.

– Jag var nog den av oss tre som var med pappa mest i lastbilen. Även om Johan också var intresserad.

Jonna bor i lägenhet i Kolsva tillsammans med sambon och två katter. Hon trivs med jobbet och har för avsikt att hålla på så länge det går bra. Hon är också med i kören i Kolsva, men har inte hunnit med den de senaste veckorna. Det har nämligen blivit lite skiftkörning.

Alla artiklar i
Folk

Roligt med leran

Frank Larsson är 4 år och gillar motocross.