Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönheten som ideal

Anita Saukkonen fyller 50 år den 3 juni och firar med familjen i sol och värme. Till vardags älskar hon sitt jobb som BWC-sköterska och skapar vackert däremellan.

Annons
Anita Saukkonen fyller 50 år, en händelse som hon säger så här om: ”Jag vet inte vad jag känner inför att fylla 50. Jag har ingen aning om hur man ska vara som 50-åring”.

Det bjuds på dessert till kaffet. Passerad fruktsorbét smaksatt av Tahitivanilj och rom, ananaskompott, vit chokladmousse med mera, allt inspirerat av Hawaii dit 50-årsresan går. Den blivande 50-åringen själv sitter vid matgruppen och tackar och nickar. Sonen dukar och bjuder.

–Du skulle bara veta vilka goda middagar vi äter här ibland, säger Anita och hänvisar till sonen som är kock och står för skapandet i köket.

Anita själv står för annat skapande. Porslinsdockor pryder hyllorna. Sådana gör hon på beställning. Klädsömnad – dockorna måste ju ha. Smyckestillverkning av pärlor. Hon lyfter en handfull ur burken och visar. Det sista året har hon också sysslat med silversmide.

Det stannar inte där. I mina anteckningar läser jag sedan oljemålning, en sommar med hattmakeri, keramikkurser som ung för Leena Axelsson, vävning. Och trädgården förstås.

Allt dessutom gjort med lätthet.

Läs mer om Anita Saukkonen i Bbl/AT den 3 juni.

Mer läsning

Annons