Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle sköter snacket när Jan-Olov filmar

Artikel 0 av 300
Folk
Visa alla artiklar

När Jan-Olov Forsberg och "Klipp-Olle" Johansson sammarbetar blir resultatet dvd-filmer där händelser, personer, minnen och möten förevigas.

Annons
Jan-Olov Forsberg och Klipp-Olle Johansson förevigar händelser och historia från bygden.

De har sammanfört förare och lagledare från speedwayklubben Kuggarna för att prata minnen. Likaså medlemmarna ur racerbåtsklubben som berättade om de framgångs-rika åren på 50- och 60-talet.

Det är deras respektive egenskaper som gör samarbetet så fruktsamt. Klipp-Olle leder samtalet och får människor att glömma bort filmkameran. Jan-Olov sköter filmandet och efterarbetet där noggrannhet och tekniskt kunnande är viktigt.

Den här dagen träffas vi i Fellingsbro där Jan-Olov bor tillsammans med sin hustru Irene. Han är numera pensionär, men det var under åren som anställd på Enator i Arboga som han började utveckla sitt filmande. Han startade ett ensamföretag och filmade också på fritiden. Ett uppdrag var att dokumentera ett kurdiskt bröllop – nu har han filmat många. Antalet uppdrag växte, och innehåller allt från privata tillställningar, föreningsevenemang till företagstjänster, både lokala och regionala.

För några år sedan träffades Jan-Olov och Klipp-Olle på Jädersbruksdagarna. Klipp-Olle var där som konferencier, Jan-Olov filmade för föreningen. Nu gör de flera jobb tillsammans.

– Vi trivs ihop och har en bra kommunikation, ja, så bra att vi går på gehör numera, säger Klipp-Olle.

Damrallyt i Västerås och Traktorrallyt i Lista hör till några av deras roliga uppgifter.

– Intervjuerna med människor gör filmerna mer levande, säger Jan-Olov. Och Olle är väldigt duktig på sånt. Men när vi är på Damrallyt händer det att till och med han blir svarslös.

Speedwayklubbens och racerbåtsklubbens återträffar är annat som de har arrangerat. De har fått låna Bil- och teknikhistoriska museets lokaler vid båda tillfällena och dokumeterat sådana kunskaper och minnen som annars riskerar att falla i glömska.

Och intresse är stort från allmänheten att köpa filmerna.

– Jag tar inte betalt för själva jobbet av föreningarna, säger Jan-Olov.

Han lägger ner åtskillig tid på att klippa ihop det filmade materialet, banta ner kanske timmars jobb till en bråkdel, lägga på musik och eventuella effekter. Till sin hjälp har han en professionell redigeringsutrustning och ett oändligt tålamod.

Annons