Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsam och påläst

Med bestörtning har vi mottagit dödsbudet att Arne Bryngelsson har lämnat oss för alltid.

Annons

En svårbemästrad sjukdom med ett snabbt förlopp avslutade Arnes jordevandring. Ingen av oss var beredda på detta tragiska bud.

Arne var en allt igenom ordningsam och intelligent person som man kunde lita på i alla situationer. Han var med från början 1975 då KUJ museiförening bildades en augustikväll på Köpings Museum. Att Arne fanns med då berodde på hans stora järnvägsintresse, och i det sammanhanget bevarandet av minnet för Köping-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg.

Av de 15-tal personer som besökte mötet blev Arne utsedd att vara med i den första styrelsen för den då bildade KUJ museiförening. Allt sedan dess har han suttit med i styrelsen. Förtroendeposter har han också haft som ordförande, vice ordförande, sekreterare och nu senast ledamot. Arne var vid sin bortgång även redaktionsmedlem för föreningstidningen Uttersbergar’n.

Arne var också upphovsman till de populära bussresorna efter Hedströmsdalen ”Att Minnas En Järnväg” som i år kördes för femte året i rad, som alltid med mycket nöjda resenärer. Tyvärr fick han själv inte uppleva den senaste resan.

Under Köpings Närradioverksamhet var han en flitig medarbetare som både tekniker och programledare. Järnvägsintresset var enormt stort. Vad man än förde på tal om järnvägar kunde han utveckla detta samtal hur mycket som helst. Inget lämnades åt slumpen utan han ville i minsta detalj utreda allt.

Vid föreningens medverkan på marknader, föreningsaftnar samt vid besök, var Arne en av gänget som på ett ingående sätt i detalj förklarade verksamheten och dess syfte. En stor kunskap hade han också om det tyska järnvägsnätet som han också införskaffade sig kunskap om som prenumerant av tysk facklitteratur.

Så sent som i slutet av 2009 deltog han på den årligen återkommande ”(H)Julmarknaden” i Stockholm och sålde ur vårt sortiment.

Även modelljärnväg ägnade sig Arne åt inom KUJ museiförening en gång i tiden när föreningen bedrev en sådan.

Han var mycket påläst om allt som hände, inte bara inom järnvägsämnet. En stor entusiast som med sina kameror ofta använde ordet dokumentation, något som vi i dag inom föreningen är oerhört tacksamma för.

Arne var en nykterhetsperson och tillhörde vid sin bortgång logen Tempelriddarna. Att Arne lämnar ett stort tomrum efter 35 år i föreningen är ställt utom all tvivel. En snäll, omtänksam och stabil person har allt för tidigt lämnat livet. Vi deltar med hustrun Irma

i hennes stora sorg och tackar Arne för alla åren vi fått vara tillsammans, samt önskar Arne få vila i frid.

genom Bernt R Jansson

KUJ museiförening

Mer läsning

Annons