Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Åkerlund var Mr Korpen

Köpingskorpens starke man, Gunnar Åkerlund,
har avlidit i en ålder av 82 år.

Annons
Gunnar Åkerlund

Gunnar föddes i Härnösand som den äldste av tio syskon. Han gjorde sin skolgång i födelse-

staden och hade sedan en del olika arbeten innan han gjorde militärtjänsten.

Det blev ombord på marinens fartyg som han fick göra en årslång tjänst. Under den tiden fick han en mycket gedigen kockutbildning. Efter detta mönstrade han på som kock i flottan, där han tjänstgjorde under ett par år. Han hann med att segla på olika rutter innan flytten gick söderut till Köping.

1952 kom Gunnar till Köping och började arbeta vid Skånska Cement och fick även en bostad vid Mälartorget. Han hade då också gift sig med Anna-Lisa, född Hessling. De fick barnen Eivor och Leif.

Ganska direkt efter ankomsten till Köping engagerade han sig i Korpen. Han var målvakt i Skånska Cements korplag och blev sedan också med i arbetet utanför fotbollsplanerna. En tid var Gunnar målvakt i IKW:s fotbollslag, men det var främst inom Korpen som Gunnar jobbade. Efter en tid började han arbeta i Köpings djuphamn med stuveriarbeten.

Familjen Åkerlund flyttade 1964 från Mälartorget in till Köping och det mesta av fritiden gick åt att jobba med korpidrott. Gunnar blev något av allt i allo och han var med och startade fotbollskorpen. Under flera år var det många lag som Gunnar placerade i olika serier och grupper. Gunnar startade även hockeybockeyturneringar inom Korpen. Det skötte han i stort sett ensam med hjälp av sonen Leif, som höll i tabellkontrollen.

Gunnar hann med det mesta och mellan 1975 och 1979 drev han IC-baren och på sommarhalvåren hade han hand om servering och annan skötsel på Krillanbadet.

Det betydde mycket arbete med tidiga morgnar och ofta sena kvällar. De sena kvällarna var det bland annat att sköta Korpens olika tävlingar och även kontorsjobb.

Nu räckte inte detta för Gunnar och hans familj utan de hade också firman Smörgås-Nisse på Mariebergsgatan under åren 1985–1993. Ett stort intresse för Gunnar var bowling och mellan 1969 och 2002 var han aktiv som spelare, men även som ledare i BK Nibble. 1980 startade han damklubben BK Camé, men efter tio år lades klubben ner.

Det var bowling på vintern och under somrarna spelade han minigolf. Gunnar kunde inte ta det lugnt utan måste alltid ha något för händerna. Under en tid skötte han kioskrörelse på IP i samband med KIS fotbollsmatcher.

Gunnar hade också hand om bingospelet inom Korpen i Köping. Där fanns han med ända in i slutet av sitt liv.

Gunnar var den sista tiden sjuk och vårdades sista dagarna på sjukhuset i Västerås. Det var hans önskan att spelet skulle skötas även om han själv inte kunde vara med.

Efter alla år som drivande inom Korpen har han fått olika utmärkelser från Korpförbundet och det är många som nu kommer att sakna Mr Korpen Gunnar i Köping.

Vi önskar honom en fridfull vila.

Klipp Olle Johansson

Mer läsning

Annons