Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varm och ödmjuk person

Före detta postkontrollören Kurt Lindström, Köping, har avlidit 87 år gammal.

Annons

Kurts närmaste är hans syster Birgit och hennes make Göran Lindberg, deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt vännen Siri. Kurt var son till typografen vid Köpings-Posten John Lindström och hans hustru Emy, född Sjögren. Under Kurts tidiga levnadsår bodde familjen i Anneberg nära Västeråstullen i Köping där Kurts morfar drev en handelsträdgård. Han var också en duktig flöjtspelare.

Sången och musiken hade en central plats i hemmet, föräldrarna var båda körsångare. Kurts musikalitet och hans intresse för naturen grundlades under dessa barndomsår. På Köpings IP visade Kurt bolltalang och representerade KIS i fotboll och bandy som junior. Efter studentexamen i Västerås 1945 tog Kurt anställning i postverket och genomgick expeditör- och assistentutbildningarna. Han tjänstgjorde på olika platser i landet bland annat i Örnsköldsvik och Södertälje. Sin framgångsrika yrkeskarriär avslutade han som postkontrollör i Västerås.

Efter sin pensionering flyttade han tillbaka till Köping och levde sina sista år som änkeman, sedan hans maka Karin avlidit 2002. Som pensionär kunde han tillsammans med andra ornitologer ägna tid åt fågelexkursioner. Han var skicklig att identifiera

fåglar och fåglars läten. Gärna utforskade han fågelrika områden vid Mälaren. Han gjorde många noteringar om intressanta iakttagelser.

Kurt lyssnade mycket på radio och var en radiokännare som få. Han var ju praktiskt taget årsbarn med de första rundradiosändningarna i landet och hade åtminstone i teorin varit med om Radiotjänsts historia från första början. Vid ett tillfälle sände Sveriges Radio – ograverat – ett program med en timmes omväxlande musik som Kurt hade sammanställt. Programmet innehöll både jazz och klassiskt, både schlagers och fromma sånger; de senare var han välbekant med sedan sin ungdom.

Kurt var en anspråkslös, ödmjuk och varm person, som det var lätt att tycka om.

Som barn såg jag upp till och beundrade min kusin som, trots att han var så mycket äldre än jag, ändå hade tid med mig. När vi träffades då och då på äldre dagar var det alltid med glädje. Hela sitt liv var Kurt intresserad av människor och vad som rörde sig i tiden. Han ägde också en stillsam humor som aldrig lämnade honom.

Det känns tomt efter Kurt i vän- och familjekretsen.

Åke Kussak

Mer läsning

Annons