Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaféet bär mormors namn

Artikel 0 av 300
Folk
Visa alla artiklar

För ett år sedan övertog Maria Färje loppiset i Kolsva. Där har hon skapat en rofylld plats för samvaro och handel.

Annons
Maria Färje på Lovisa Kafé&Kuriosa.

Stearinljus är tända på borden, på disken lockar hembakat mat- och kaffebröd. En mamma med sin son tar en fika i lugnet, och löser lite knep och knåp tillsammans.

– Välkommen, säger Maria på klingande dalmål.

Hon är älvdalingen som hamnade på en åker i Kölsta tack vare kärleken. Så beskriver hon i alla fall själv anledningen till flytten.

När just den kärleken var över slog hon sig ner i Kolsva, och anställdes som instruktör på Nautilus. Efter en skada, lång sjukskrivning och en ny kärlek valde hon att starta eget. Vågat kanske, men Maria tror på framtiden, på ekologiskt tänkande, på återanvändning och på att det går att driva en verksamhet där det finns plats inte bara för inköp utan också för eftertanke och rekreation.

– Jag behöll det gamla namnet först, men kände att jag ville ändra inriktning. Så kom jag att tänka på min gamla mormor Lovisa och döpte företaget efter henne. Min mamma har dessutom Lovisa som sitt andranamn.

Maria träffade aldrig sin mormor, men på de svartvita fotografierna ser hon en kvinna oftast klädd i klänning och förkläde, med fast blick. Stadig på något sätt, som om hon står med bägge fötterna på jorden.

Ett fotografi på Marias mormor sitter uppsatt på väggen bakom disken. Hedrande för mormor, och kanske som en liten vink till vad som erbjuds i butiken. Gammalt men inte bara antikt. Begagnat men inte direkt loppisprylar. Fina ting helt enkelt. Rejäla. Vackra. Sådana som Maria skulle kunna tänka sig att äga själv.

Från orten kommer muggarna med äldre Kolsvamotiv, gamla vykort säljs här och hon planerar ett rum med alster från traktens hantverkare. För att gynna det lokala.

– Och som en presentbutik, alla ska kunna hitta nåt. Det finns ju inget sånt här i Kolsva. Det begagnade köper hon på auktioner i Dalarna och Västmanland, på söndagar och måndagar när kaféet är stängt.

– Jag har lärt mig en hel del om gamla saker under det här året, men långt ifrån allt. Men jag vet mer vad jag ska titta efter nu.

Och visst händer det att hon blir lockad att behålla något själv, men kanske inte så ofta ändå. Istället får hon njuta av det vackra i butiken, och känna tillfredsställelse när kunden hittar just det han eller hon söker. Och en del säljer hon via internetsajterna Blocket och Tradera.

Många kommer in för en kopp kaffe med dopp och en pratstund. Maria bakar det mesta själv, bröd med hasselnötter och valnötter, skållad havre, sesam- och linfrö, surdegsbröd av ekologiskt odlade råvaror.

På kaféet har två av nätets bloggare träffats för första gången och andra från olika orter har använt kaféet som en lagom mitt-emellan-mötesplats.

I framtiden finns tankar på olika teman som musikkafé eller stickkafé. Whiskyprovning har någon föreslagit. Det berättar Maria med ett skratt. Ingenting är egentligen främmande för henne, och med sin bakgrund inom restaurangbranschen fixar hon det mesta.

Men än så länge suger hon på idéerna och klurar vidare. De ska ligga till sig först och mogna innan hon är beredd att göra något av dem.

Sån är hon nämligen, Maria Färje som driver Lovisa Kafé Kuriosa i Kolsva.

Marias mormor Lovisa gav namn åt kaféet.
Alla artiklar i
Folk

Roligt med leran

Frank Larsson är 4 år och gillar motocross.

Åke Back ”is back” från sin långa resa