Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han går för hennes skull

Pappor följer med på föräldrautbildningen för kvinnans skull. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Annons

Nästan alla mödravårdscentraler ger blivande föräldrar möjlighet att gå på föräldrautbildning i grupp. Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet från 2004 var 46 procent av deltagarna i föräldrautbildningarna män. Men enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin går männen oftast inte på utbildningen för sin egen skull utan för kvinnans.

- Papporna går på utbildningen för att det är viktigt för kvinnan. Männen upplever att det är viktigare för kvinnan att de är med än vad de själva upplever att utbildningen i sig är, säger barnmorskan Åsa Premberg, som skrivit avhandlingen.

De män som djupintervjuades i avhandlingen tyckte att det var naturligt att kvinnan stod i centrum under föräldrautbildningen, eftersom det är hon som bär, föder och kanske ammar barnet. Men en sekundär roll under graviditeten kan göra att övergången till faderskap blir svårare.

- Det finns tidigare forskning som visar att ju mer papporna engagerar sig under graviditeten desto bättre. Det är bra om papporna knyter an till barnet så tidigt som möjligt, säger Åsa Premberg.

De blivande papporna har andra informationskanaler som de tycker är viktigare än föräldrautbildningen. Främst tar de till sig information från släktingar, vänner och arbetskamrater.På Familjelivs forum berättar flera av medlemmarna att de fått övertala sina män att följa med.

- Min sambo gick bara för att jag tvingade honom. Jag tycker att papporna skulle ha en egen pappautbildning så att inte allt bara handlade om mamman. Det är ju en väldigt stor grej att bli pappa också!, säger en blivande mamma.

En annan blivande mamma berättar att hennes man gärna ville följa med men att han var besviken efteråt eftersom det som sades under kursen kändes väldigt riktat mot mamman.

Männen i undersökningen hade ofta låga förväntningar inför föräldrautbildningen och efteråt kände de sig besvikna på att utbildningen innehöll lite information riktat specifikt till dem som blivande pappor. Men det fanns inslag som uppskattades av männen.

- Vissa av de blivande papporna fick prata med andra pappor som redan blivit föräldrar på utbildningen. Detta hade många upplevt som bra och väldigt värdefullt. En man beskrev det så här”när inte flickvännen sitter bredvid blir jag friare att prata om min egen rädsla och måste inte hålla färgen och vara stark för hennes skull”, berättar Åsa Premberg.

Utbildning för blivande föräldrar

Nästan alla mödravårdscentraler ger blivande föräldrar möjlighet att gå föräldrautbildning i grupp. I vissa delar av landet erbjuds utbildningen även i privat regi. Pappor följer ofta med. Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet (2004) var 46 procent av deltagarna i föräldrautbildningarna män.

Annons