Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor kunskapstörst och känsla för skogen

Axel Wikner växte upp i det norrländska inlandet, där han har snarat tjäder och fångat hermelin. 90-årsdagen firar han i Berlin på lördag.

Annons
Axel Wikner fyller 90 år. FOTO: Annika Persson

Han håller ett stort kuvert i handen och plockar fram en bunt med papper. Det är tidningsnotiser, artiklar, insändare där han har tyckt till om händelser eller företeelser i samhället, texter och gratulationer från tidigare jubileer, och hans egna anteckningar.

–Jag skriver ner vad som händer medan man minns det, säger han och visar både maskinskrivet och handskrivet från uppväxt, ungdomsår och vuxenliv.

Han bär sina år med heder, och konstaterar att de 90 åren har förflutit riktigt bra. De har fått vara friska, han och Barbro, och trivts med samhället, ja, i alla fall i det stora hela.

Han ser stora skillnader mellan jordbrukssamhället förr med visserligen långa arbetsdagar och tungt kroppsjobb men i ett mer mänskligt tempo jämfört med tekniksamhället i dag.

–Man har fått andra värderingar, kapitaltänket och girigheten har kommit in i samhället. Man glömmer bort varandra, samhörigheten var större förr.

Läs mer i Bbl/AT torsdagen den 5 augusti!

Mer läsning

Annons