Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erich hälsade på sin mamma varje sommar

För en vecka sedan nåddes jag av beskedet att Erich Kainhofer dött.

Annons

Eftersom jag själv sedan många år är bosatt på Österlen var det gemensamma vänner sedan scoutåren som ringde mig. När de läste upp dödsannonsen med den lilla dikten blev Erich så levande för mig. Där stod ”Du styrde och ställde, Du ville oss väl. Du älskat oss alla med hela Din själ.”

Och plötsligt kom minnena sedan slutet av 60-talet och första hälften av 70-talet så starka för mig. Det var under dessa år Köpings scoutkår var så aktiv, och bland alla våra scoutledare av skilda nationaliteter fanns Erich som juniorscoutledare.

Jag kan än höra hans bullrande skratt som smittade av sig, och se honom framför mig på någon av våra kårfamiljesöndagar, klädd i militärfårskinnspäls och dito pälsmössa.

”Sina” juniorscouter höll han i Herrans tukt och förmaning, men de gillade honom starkt och kände hans varma hjärta.

Till Sverige och Volvo i Köping kom Erich från Wien för att fullfölja sin gesällutbildning till mästare. Han arbetade där på verktygsavdelningen och blev så småningom arbetsledare.

När Volvo byggde och bemannade Lindesbergsfabriken hörde Erich till dem som flyttade med till Lindesberg, då också som arbetsledare. Våra vägar skildes, men jag förstod, han återvände till Köping och Odensvi efter pensioneringen.

En sommar bilade jag och min familj till Österrike och Wien. Där stannade vi till och hälsade på Erich och hans mamma. Så länge hon levde var det självklart att han skulle till henne och Wien på semestern. Den glädje med vilken han visade oss Wien och sitt föräldrahem minns jag än. Varje gång han kom tillbaka till Köping efter sin Österrikesemester hade han med sig någon present till mig. Minnen jag sparat och nu plockat fram.

Hans båda barn har jag bara träffat som små, men minns hans stolthet över dem och också med vilken glädje han första gången presenterade sin hustru Annika för mig.

f.d. Köpingsbo och f.d. kårordförande i Köpings scoutkår

Kjerstin Hallberg,

Mer läsning

Annons