Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska du inte klappa gravidmagen

Vissa personer fascineras av gravidmagar så till den grad att de genast måste klappa på och kommentera magen. Men detta uppskattas inte alls av de gravida. Särskilt inte om de inte känner dig.

Annons

En undersökning på Familjeliv.se visar att nästan 65 procent tycker att det är jobbigt när främmande personer kommenterar och vill röra vid magen. En av dessa är familjelivsmamman Miina84.

- Ibland känns det som om man är allmän egendom så fort man blir gravid. Plötsligt tror alla att de har rätten att klappa på ens mage och ge den ena kommentaren efter den andra, berättar Miina84.

Signaturen InaLo tycker att kommentarerna om hur stor hon har blivit är jobbigast.

-De jag känner får gärna ta på magen och kommentera om de har något snällt att säga. Men när någon säger ”vad stor du är" eller "är du säkert på att du inte väntar tvillingar", när jag inte alls gör det, är inte så kul, skriver InaLo.

Catharina Holmström Lindstedt är mental coach och är van att coacha just gravida kvinnor. Hon tror att orsaken till att många kommenterar och tar på gravida kvinnor beror på spontan nyfikenhet och glädje för det kommande barnet. Men om man som gravid tycker att det är obehagligt måste man säga ifrån.

-Det bästa är att berätta för den andra personen hur du känner. Om någon tar på din mage och du känner dig obekväm så kan du säga: ”När du tog på min mage så kände jag mig obekväm för jag vill ha kontroll över när och hur någon tar på min mage. Jag skulle vilja att du frågade om det är okej för mig att du tar på min mage innan du gör det, skulle det vara okej med dig?”, säger Catharina Holmström Lindstedt.

Enligt Catharina Holmström Lindstedt är det bra att förklara i en lugn ton utan värderingar för att undvika konflikter. När det kommer till kommentarer om att man blivit stor under graviditeten tycker Catharina Holmström Lindstedt att man ska känna sig vacker som den man är. Är man gravid så går man upp några kilo och får en stor mage.

-Om du accepterar din nya kropp och tycker du är vacker som du är blir det lättare att ta kommentarer om att du har blivit stor, säger Catharina Holmström Lindstedt.

Mer läsning

Annons