Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldsatta kungsörare hyrde ut till staten

Kungsörsparet är skyldigt staten drygt 15 miljoner kronor och misstänkta för brott i en pågående eko­utredning. Det hindrar dock inte statliga Migrationsverket från att vara hyresgäst hos parets fastighetsbolag.

– Det här är helt nya uppgifter för mig, säger Angela Gravheden, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg.

Som Bbl/AT tidigare skrivit blev Kungsörsparet och ett av deras bolag förra året föremål för en skatterevision. Strax innan jul kom Skatteverkets dom.

Kvinnan, som är styrelseledamot i bolaget, ska leverera in drygt 5 miljoner kronor. Lika mycket skall bolaget betala i form av skatter och arbetsgivaravgifter.

Sedan tidigare har hennes sambo en skatteskuld hos Kronofogden på 5,6 miljoner kronor.

Mitt under brinnande revision sålde bolaget fastighetsinnehavet i Kopparberg till det nu aktuella bolaget för 5 miljoner kronor. Förutom fastigheterna i Kopparberg handlade det också om fastigheter i Stråssa.

Sedan i september förra året hyr Migrationsverket 26 lägenheter för asylboende av Kungsörsparets nya bolag.

Det handlar om alla storlekar av lägenheter, från ettor till fyror. Hyrorna för lägenheterna varierar mellan 3 422 kronor och 7 391 kronor. Totalt betalar Migrationsverket cirka 150 000 kronor i månaden för lägenheterna.

Migrationsverket hyr en mängd lägenheter runt om i landet. Regelmässigt sker dock en kontroll av hyresvärden innan hyresavtalen skrivs.

Så här skriver Migrationsverket på sin hemsida:

”Alla leverantörer, som har ett erbjudande som kan bli aktuellt för oss, granskas. Det innebär bland annat kontroll hos affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten”.

I det nu aktuella fallet verkar dock kontrollen inte ha fungerat:

– Nej, det är jag den förste att konstatera, säger Angela Gravheden, som nu tänker föra Bbl/AT:s uppgifter vidare till Migrationsverkets områdeschef:

– Ja, det känns ju inte bra att vi hyr av personer som är misstänkta för brott och som dessutom har stora skatteskulder.

Angela Gravheden, som är relativt ny på sin post, förklarar att det var hennes företrädare som ursprungligen skrev hyreskontrakten med Kungsörsparet.

– Det gjordes redan när fastigheterna ägdes av det andra bolaget men flyttades över när fastigheterna bytte ägare.

Kammaråklagare Stig Ernsund, vid åklagarkammaren i Uppsala, leder förundersökningen mot Kungsörsparet.

Han bekräftar att det finns brottsmisstankar mot paret:

– Ja, men i övrigt vill jag inte kommentera den pågående utredningen, säger han.