Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivbyrån räddas när Sparv tar över

Joakim Sparv, numer före detta reporter på Bbl/AT, skrev en artikel om Arboga Skrivbyrås avveckling i slutet på januari. Nu tar han över tryckeriet, till tidigare ägarna Conny och Anita Hjalmarssons glädje.

Joakim Sparv har inte riktigt kunnat smälta att han nu ska bli egen företagare, ta paus från artikelskrivandet och öppna upp Sparven Co.

– Det känns ganska konstigt faktiskt. Det ramlade ju liksom ner i knät på mig, säger Joakim som för bara några månader sedan befann sig i samma stol som undertecknad, då själv som reporter.

Conny och Anita Hjalmarsson skulle bli tvungna att avveckla skrivbyrån efter 40 år för att gå i pension. Det var ovisst vem som hade intresse av att ta över verksamheten.

– Det etsade sig fast på något vis. Jag pratade med kompisar. Det var ingen som sa ”nej gör det inte”. Jag visste att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det här, säger Joakim och tittar ut över lokalen som numer är hans.

Beslutet att Joakim skulle ta över tryckeriet togs bara en tid efter.

– Det känns jättebra att han tar över. Det finns ju verkligen ett behov, säger Conny Hjalmarsson som berättar att han kommer finnas tillhands i en övergångsperiod. Det är svårt att släppa något som varit livet i 40 år, förklarar han.

För Joakim kommer skrivbyrån fortsätta i samma anda. Till att börja med blir han den enda anställda.

Småskaligheten, att ha nära till service och att som kund få sin beställning snabbt ska vara det centrala för Sparven och Co.

– Jag vill åt den lilla servicen. Att man bara kan komma in här och känna på olika papperssorter till exempel, säger han.

På skrivbyrån kan kunder få allt från visitkort, broschyrer och foldrar till större rollups upptryckta.

Efter nästan 20 år på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning drar han nu nytta av sin kunskap och erfarenhet i sin nya verksamhet.

– Istället för att ta in färdigt material kommer jag kunna gå in i ett tidigare stadium och hjälpa kunderna. Jag kan till exempel hjälpa till med foto, layout och sätta text. På det viset blir det mer likt en reklambyrå, säger Joakim.

Hur känns det att byta yrkesbana?

– Det känns jätteroligt. Det här fanns inte i min värld för ett halvår sedan. Men det är spännande hur livet helt plötsligt svänger åt ett annat håll. Det känns uppmuntrande att jag fått så mycket positiva kommentarer från folk, säger han.

Under intervjun kommer en kund in på skrivbyrån. Hon undrar om det går att ordna ett studentplakat.

– Vad bra! Då slipper jag åka till Kungsör, säger hon. Joakim och Conny tittar på varandra. Joakim hämtar penna och papper för att ta beställningen. Den 2 maj öppnas skrivbyrån som Sparven Co.