Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skomakare Sko-fix

100% Västra Mälardalen hälsade på hos Sko-fix  i Arboga.

Annons

Berätta om din bakgrund som skomakare?

- Jag har hållit på sedan 1984 och varit egen företagare i yrket i 22 år. När jag var ung fanns det två kvinnor som arbetade som skomakare här i Arboga. De hette Lisa och Margit och hade tagit över efter deras makar på Anderssons Skomakeri. Jag hade lagat skorna där och de inspirerade mig till att välja yrket.

- Jag började hos Ulf Hedman på skomakeriet i Köping. När jag fått utbildning skulle damerna på Anderssons sluta. Jag stod där som osnuten ungdom och folk kom och lämnade in sina skor. Allt som jag inte kunde tog jag med mig till Ulf i Köping som hjälpte mig. Det finns många snirkliga vägar till att komma fram till ett yrke.

Hur är det att drivit verksamhet i mindre stad?

- Det är en liten stad och hos Ulf i Köping tog man emot allt, bara man kunde tjäna lite pengar. Det var riktigt entreprenörskap. Det kom in jackor och väskor och jag lärde mig eftersom. För att klara mig har jag breddat verksamheten och nu har jag även börjat göra nycklar och förmedla kemtvätt.

Hur upplever du branschen idag?

- Det märks att det blir allt mindre slit- och slängkultur. Många är rädda om sina skor och de har uppvärderats till att bli en accessoar som står i centrum. Det är också vanligare att handla på loppis och second hand och lägga pengar på att sätta sulor och klackar. Det har varit mycket roligare att jobba de senaste åren, folk är mer kreativa med sina skor och det är mer att göra.

Vilket är ditt koncept som företagare?

- Kunden ska bli supernöjd och känna att det här var verkligen värt pengarna! De ska få tillbaka sina skor och ha fått en lagning av bästa kvalitet och gå hem och fundera på vad mer de kan lämna in.