Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan i Nannberga får nytt liv

Politiska beslut finns på att Sverige och Arboga ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. I Nannberga ska nio av dem bo och lära allt det skolan inte kan lära dem.

Tvätta. Handla. Laga mat. Det är mycket en ung människa behöver lära sig på sin väg ut i vuxenlivet. För ensamkommande flyktingbarn gäller det att dessutom lära sig hur allt det där fungerar i ett för dem nytt land och samhälle.

– Vi vet att vi kan ge dem en bra bas här i Nannberga, säger Marita Bjursmarck.

Marita har lånat pengar och byggt om Nannberga skola för att ta emot nio pojkar. Och hon har fått höra att hon därmed skulle vara en lycksökare.

– Galen är jag väl som bygger om så här för lånade pengar, men någon lycksökare är jag inte, säger Marita och berättar om sitt beslut att hjälpa andra.

Efter fyra år i skolan med kaféverksamhet, marknader och mycket annat tog hon förra året beslutet att börja om och göra något för en grupp som har det svårt.

– Det här var ett ”Barnens hus” i hundra år och det vill jag att det ska vara igen, förklarar hon.

Tillsammans med ett team på sex andra vuxna räknar Marita med att börja ta emot flyktingbarn om en månad ungefär.

– Det handlar om barn, i vårt fall pojkar i åldern från 15 år, som ska gå i gymnasiet i Arboga och som ska bo här.

Fokus ligger på pedagogisk verksamhet. Språk, men också förmåga att förstå och fungera i det svenska samhället kommer att ingå i den allmändagliga träningen när ungdomarna kommer ”hem” till Nannberga efter skoldagen.

– Jag ser det här som en chans att finnas med hela tiden och inte bara göra punktinsatser, förklarar Liselott Segelström, som blir pedagogiskt ansvarig på boendet och som jobbat med barn och ungdomar i många sorters skolor och verksamheter genom åren.

Det är också Liselott som satt ihop teamet som ska finnas där för pojkarna.

– Två av medarbetarna har själva flyktingbakgrund och vi har folk med familjehemsbakgrund och med gedigna kunskaper som lärare och idrottsledare.

Det går inte att förutse vad pojkarna kommer att vilja odla för intressen, men i Nannberga finns plats och utrymmen för bollspel, slöjdverksamhet, trädgårdsarbete och annat.

– Vi vet efter massor med studiebesök på andra boenden att föreningslivet, i vårt fall i Arboga, kommer att bli jätteviktigt, förklarar Liselott och Marita.

Efter månader av byggarbete och förberedelser står hemmet nu i stort sett klart att ta emot pojkarna.

– Det är inget tillfälligt boende och inget behandlingshem för missbrukare eller kriminella som någon trott. De här ungdomarna har kommit till Sverige, utretts och fått permanent uppehållstillstånd. Här hos oss ska de ha sitt hem, sin trygghet, förklarar Marita.

Ensamkommande barn

Ensamkommande barn, eller ensamkommande ungdomar, är enligt FN:s definition personer under 18 år, eller annan lägre myndighetsålder, som söker asyl i ett land utan att ha föräldrar eller andra vårdnadshavare tillgängliga i mottagarlandet.

Sverige var 2011 och 2010 det land i Europa där flest ensamkommande barn och ungdomar sökte skydd. De flesta ensamkommande barn kom från Afghanistan och majoriteten beviljades asyl i Sverige.