Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju föll offerför kalla kriget

Artikel 9 av 10
Dokument Vikbo
Visa alla artiklar

Det är den värsta flygkatastrofen i Sverige som drabbat civila på marken, med sju döda på en gård i Vikbo utanför Köping. Men när Bärgslagsbladet/Arboga Tidning granskar omständigheterna inför höstens 50-årsminne avslöjas hittills okända, medvetet mörklagda och dolda bakomliggande faktorer till tragedin.

Annons

Det som i ett halvt sekel betraktats som en lika tragisk som osannolik, slumpartad olycka visar sig vara en direkt konsekvens av det omtalade kalla kriget.

Sverige ville inför stormakterna USA och Sovjet upprätthålla bilden av ett starkt flygförsvar och tillät därför i tysthet bristfälliga flygplan att vara i luften. Alternativet var ett kraftigt försvagat svenskt attackflyg under ett år av reparationer – med planen på marken – vilket på den tiden inte ansågs tänkbart, förklarar flygvapeninstruktör Anders Silwer, tillika flygvapenchef efter avslöjandet i Bbl/AT.

Sju människor blir därmed offer för det kalla kriget när ett havererat, övergivet Lansenplan den 26 oktober 1960 brakar rakt in i köket på Vikbo gård.

Tidningens uppmärksammade artikelserie, som bland annat avslöjade ett haveri med identisk olycksorsak redan 16 månader före Vikbokatastrofen, välkomnas av 80-årige Rune Andersson, anhörig till flera av offren. För honom har katastrofen varit ett långvarigt trauma, där Försvarsmaktens nonchalans och tystnad samt brist på anständiga skadestånd bidragit till djup bitterhet och ilska.

Han uppskattar att sanningen till slut blivit känd, och ser granskningen som en upprättelse. Han välkomnar även Anders Silwers initiativ till en ceremoni och kransnedläggning till minne av händelsen.

Bitterheten har lättat än mer efter ett vänligt, personligt brev från flygvapenchefen efter ceremonin. Följt av ett personligt samtal. Runes julkort till Anders Silwer vittnar också om vad visad empati och öppenhet kan innebära i en människas liv.

– Nu kan jag äntligen vända blad i livet, säger Rune Andersson.