Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sen ska Alvar och jag ut och cruisa”

 
Folk
Visa alla artiklar

Lars-Görans planer handlar till stor del om barnbarnen

Annons

En dag till och ytterligare en. Sedan lämnar Lars-Göran sin arbetsplats Ullvigymnasiet, där han de sista 25 åren har varit anställd som tekniker.

-Ett bra jobb, en bra arbetsplats, bra arbetskamrater och väldigt många varierande och roliga arbetsuppgifter, säger han.

De 25 åren gick fort.

Den 17 april gör han sin sista arbetsdag som anställd, den 1 maj slutar han officiellt – men kommer att fortsätta rycka in vid behov.

– Det blir en mjuk övergång, säger han när vi slagit oss ner i arbetsrummet.

Här var tidigare högar med grejer. En del av Lars-Görans sista tid har gått åt till städning och ”röjningsarbete”. Nu väntar andra tider, och framför allt ett lugnare tempo. 

I garaget hemma står den gamla Corvetten, återbördad efter 33 år.

– Den ska bara ställas i ordning, sedan ska jag och Alvar ut och cruisa.

Lars-Görans eget flygplansbygge, en Kitfox 4, ska underhållas och tas upp i luften emellanåt.

– En av anledningarna till att vi bosatte oss i Alvesta var just att där finns ett eget flygstråk med landningsbana och allt.

Lars-Göran är ursprungligen från Järna. Han växte upp med mycket sång och musik omkring sig. Fadern var sjuklig, mamman yrkesarbetade, Lars-Göran och hans lillebror fick ta stort ansvar. De lärde sig sköta djuren, räfsa hö med häst, köra traktor, och vara med om slakten, sådd och skörd.

Lars-Göran spelade fiol. Sen kom Beatles och popmusiken, fiolen hängdes upp på väggen, och Lars-Göran blev basist.

Han spelade dansbandsmusik, pop och evergreens i Jokers Five och framförde annat i en massa andra konstellationer – och valde mellan musiken och tekniken när yrkesbanan slutligen skulle bestämmas.

– Det blev el- och teleteknisk utbildning i Södertälje, något som jag i och för sig inte har ångrat.

Efter en olyckshändelse i 25-årsåldern, där han skadade en nackkota och fingersättningen påverkades, lade han musiken på hyllan helt.

För tre år sedan återstartade han sitt egna företag, nu med ny inriktning. Han bygger ljudburkar och reparerar så kallade ekomaskiner åt artister, inte bara i Sverige utan också i USA, Frankrike och England. Lars-Göran är ganska ensam om kunskaperna, och kunderna kan höra av sig från hela världen.

– Den gamla musikstilen och studioutrustningen börjar komma tillbaka. Det digitala ljudet blir lätt för sterilt, man söker efter mer rymd i ljudet.

Det finns mer att räkna upp som Lars-Görans lediga tid kan komma att innehålla. Helt säkert är att en stor del kommer att handla om barnbarnen.

– Det gäller att ta vara på den tiden när de är små.

Lars-Göran Karlsson

Namn: Lars-Göran Åke Karlsson.

Ålder: 65 år.

Familj: Hustru Birgit. Sonen Henrik med familj, barnbarnen Alvar, 2,5 år, och Astrid, 9 månader, bosatta i Trosa.

Läser: Mycket teknik. Söker information på nätet. Är med i olika forum. Har faktiskt konstruerat en ekomaskin, en ljudapparat, tillsammans med fem andra personer genom kontakter på internet.

Intressen: Flyg, teknik i olika sammanhang, musik, egna företaget, familjen.

Flyger nu: En egenhändigt byggd Kitfox 4.

Bra egenskaper: Tålmodig, ödmjuk, snäll.

Sämre egenskaper: ”Har inga vad jag vet”.

Är som farfar: Tillsammans med barnbarnen så mycket som möjligt.

Det ingen vet om dig: Pappa hade tbc och vistades ofta på sanatorium. Mamma yrkesarbetade. Jag och lillebrorsan fick lov att bli självständiga och ta ansvar tidigt.