Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtliga brandmän säger upp sig i protest mot sämre ersättningar

 
Brandkårskrisen
Visa alla artiklar

Ett 40-tal brandmän, i stort sett hela styrkorna i Arboga och Kungsör, säger upp sig den 31 januari. Sänkt lön för ett farligt och krävande arbete ligger bakom beslutet.

Två av regionens kommuner, Arboga och Kungsör, riskerar att stå i stort sett utan brandkårer om de 40 deltidsbrandmännen verkligen går så långt att de säger upp sig, vilket de varslat om på en gemensam lista.

I går vid lunchtid lämnade representanter för brandmännen över det gemensamma varslet om uppsägning till räddningschef Jens Eriksson vid Västra Mälardalens Räddningstjänst. Varslet löser ut den sista den här månaden och innebär att stationerna i Arboga och Kungsör avfolkas den 1 maj.

Det som kan förhindra denna allvarliga situation är om deltidsbrandmän och arbetsgivare lyckas lösa den konflikt som uppsått sedan fackförbunden Kommunal och Vision tecknat ett nytt och enligt brandmännen sämre avtal över huvudet på majoriteten av brandmännen, som tillhör Brandmännens Riksförbund BRF.

Situationen är unik och olycklig, kan man konstatera när man lyssnar på brandmännen. Rätten att teckna kollektivavtal för brandmännen ligger nämligen hos Kommunal och Vision – medan majoriteten av brandmännen är med i Brandmännens Riksförbund. I förhandlingarna inför avtalet var BRF inte ens inbjudna att delta.

Resultatet är ett avtal som i många stycken är sämre än det gamla avtalet. Inget OB för larm på kvällstid och helger, inget biltillägg och inget semesterskadestånd för den som har beredskap under sin sommarsemester är några exempel.

– Det kokar överallt i hela Sverige, säger en talesman för brandmännen till Bbl/AT.

Han har uppgifter om att deltidspersonalen vid andra räddningstjänster runt om i landet ligger i startgroparna för att göra likadant och säga upp sig. Redan i december i fjol sade till exempel 16 deltidare upp sig vid Lilla Edets räddningstjänst. Det slutade med att man tecknade ett nytt, bättre avtal lokalt och uppsägningarna togs tillbaka.

– Många av oss här i Arboga får rejäla försämringar i det nya avtalet. Vi hade hoppats att de senaste årens mindre lyckade avtal skulle ställas rätt med det nya, men det blev precis tvärt om, säger Micke Wickström, som är en av de drabbade.

Micke arbetar som IT-konsult på dagarna och har tjänstgöring som deltidsbrandman på kvällar och helger. Han får sänkt ersättning och är beredd att sluta hellre än att fortsätta med sämre villkor än han haft hittills, vilket han berättar om i filmen här ovan.

Hans kollega Malin Andersson är lärare på dagarna. Hon drabbas mest av alla i Arboga i och med att hon går miste om drygt 7 000 kronor per år i det nya avtalet.

– Vi utsätter oss för risker och visst, det gör vi för att vi vill hjälpa, för att det är lite av ett kall.

– Vi gör det här för att vi vill hjälpa, för att det ger så mycket att hjälpa en drabbad på en olycksplats eller trösta på en brandplats. Men det är också ett jobb och då ska man ha rimligt betalt, säger Malin.

Varken Michael eller Malin vill egentligen sluta, men tillsammans med de andra deltidarna är de beredda att säga upp sig för att visa allvaret i situationen,

– Det är klart att vi hoppas att det kan bli ett lokalt avtal, men det bästa vore om det blev ett nytt avtal. "Gör om, gör rätt", helt enkelt, säger de.

Läs mer: Räddningschefen hoppas på en snabb lösning

Anders Brage 0221-365 66 [email protected]