Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Se upp, Isabella Lövin

Alice Bah Kuhnke gillar att säga ja

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, släpper plötsligt bomben att hon vill bli partiledare. "Om kongressen vill är jag beredd att axla ansvaret som språkrör", säger hon i en intervju i Aftonbladet. Hon svarar som om det vore det mest självklara i världen: "självklart, ja".

På sätt och vis är det uppfriskande med politiker som säger vad de vill. Inom socialdemokratin har man alltför ofta hört politiker svara "nej" på frågan om de vill bli partiledare, för att plötsligt säga "ja" (om valberedningen och "Partiet" så önskar, vill säga).

Å andra sidan är utspelet svårt att tolka på annat sätt än att Bah Kuhnke så snart det är möjligt vill ta Isabella Lövins post. Så här några månader inför ett val kanske det inte är den diskussion partiet mest av allt önskar sig. Det är redan kämpigt för de nuvarande språkrören, både Isabella Lövin och Gustav Fridolin hamnade i botten när Novus nyligen mätte partiledarnas förtroende. Skulle det gå bättre för Bah Kuhnke? Hon är engagerad, och sedan länge ett känt ansikte.

Men samtidigt har hon ibland varit dåligt insatt i politiska frågor. Skräckexemplet var när hon satt i SVT och "gissade" om kommunernas arbete med återvändande våldsbejakande islamister. Bland annat lyfte hon fram Umeå, varpå företrädare för Umeå kommun fick förklara att man inte haft några sådana fall alls. Många reagerade på att hon som ansvarigt statsråd var så uppenbart dåligt påläst, och klokt nog lyftes ansvaret för frågorna bort från Bah Kuhnke.

Som språkrör är det dock inte lika lätt att "bli av med" politiska frågor. Du ska ha stenkoll i partiledardebatter och intervjuer. Det är ett slitgöra. Förmodligen har Bah Kuhnke det roligare med att klippa band, besöka museer, sitta i paneler om demokrati och mingla i festens roligaste klänning.